Pågrepet og fengslet

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 15. juni 2024 | 17:22

I slutten av april skrev iNyheter om 71 år gamle Oddvar Espegard fra Ål i Hallingdal som var dømt for å ha hjulpet en jente med å rømme med sin mor fra en barnevernsinstitusjon og ut av landet.

Flukten skjedde i 2021, i 2023 falt dommen på seks måneders fengsel. Lagmansretten avslo å behandle anken.

Han er dømt for medvirkning til å alvorlig ha unndratt en mindreårig eller holdt denne unndratt fra noen som hadde omsorgen etter barnevernloven.

Espegard var innkalt til soning i Ilseng på Hamar fra 7. mai.

Men han nektet å møte opp. Espegard har legeerklæring på at han ikke bør i fengsel. Legen foreslo soning hjemme, med fotlenke. Han søkte om utsettelse. I svar skriver Kriminalomsorgen Halden fengsel at de ikke finner grunnene vektige nok til utsettelse.

Espegard ble onsdag denne uken pågrepet av politiet i sitt hjem og fraktet til Ilseng for å sone dommen.

– Jeg ser med uro på økningen de senere år i forfølgelse og straff av folk som kritiserer og avslører barnevernets mangel på kvalitet i arbeidet. Barnevernet er som regel de som forfølger varsleren. Barnevernet har allerede alt for mye makt i et system uten nødvendig innsyn og kontroll med myndighetsutøvelsen. Om de nå i tillegg skal få en slags carte blanche til å kvele kritikernes stemmer, da er vi på helt ville veier, sier styreleder Jan Myhre i Barnevernberørtes Landsforening (BVB) i en pressemelding sendt til iNyheter.

I tillegg er han birøkter, med delansvar for å kurse andre i sommer. Han vil antakelig tape flere hundre tusen om han må i seks måneders fengsel på denne tiden av året. Mye av hans 5-årige arbeid med bier vil i verste fall gå tapt, heter det i pressemeldingen.

– Oddvar Espegard er nestleder i foreningens styre. Jeg er svært urolig for helsen hans – i tillegg er min mening at dommen er helt feil og en skam for landet, sier Myhre og kaller Espegard en «samvittighetsfange».

Hallingdalsmannen har engasjert seg mot barnevernet i en årrekke.

I en pressemelding skriver leder av Barnevernberørtes landsforening, Jan Myhre, at «Oddvar oppfylte barnets ønske, som i tillegg var til hennes beste. I dag, noen år etter, har vi fasiten: Mor og barn lever sammen i harmoni og kjærlighet, slik de begge ønsket – og trenger. Medvirkningen til unndragelseshandlingen var altså til barnets beste.»

Myhre skriver i pressemeldingen at Espegard bruker pacemaker.

Man kan lese mer om saken, iNyheters intervju med Espegard og dommen her.

iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Hevder UFO-er kan ha deaktivert amerikanske missiler og samlet informasjon om atomfasiliteter (+)

mest lest