Vil gi hundretusener migranter lovlig opphold

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 15. juni 2024 | 09:53

Biden-administrasjonen planlegger å gi hundretusener av ulovlige migranter lovlig opphold i USA.

Det melder CBS News.

Ifølge den amerikanske TV-kanalen utvikles et nytt program av Det hvite hus, som vil tilby arbeids- og oppholdstillatelser til migranter uten dokumentasjon som er gift med amerikanske statsborgere, så lenge de har bodd i USA i minst ti år. Forslaget, kjent som «Parole in Place», vil også åpne en vei til permanent oppholdstillatelse «green card» og amerikansk statsborgerskap for dem som har kommet ulovlig inn i USA.

Administrasjonen forbereder også en plan som vil gjøre det enklere for såkalte DREAMers og andre udokumenterte migranter å søke om midlertidige visum. Disse tiltakene kan bli kunngjort allerede tirsdag.

Forrige uke innførte Biden et delvis forbud mot asylsøknader ved den sørlige grensen, men tiltaket er allerede utfordret i føderal domstol av American Civil Liberties Union.

Kritikere anklager Biden for å levere valgflesk i forkant av valget, og tror han ikke vil fortsette å føre en streng grensepolitikk om han blir gjenvalgt og Republikansk-ledede stater har anlagt flere søksmål mot immigrasjonspolitikken.

Programmet vil nesten helt sikkert møte sterk motstand fra republikanske lovgivere, som i økende grad har tatt sterke standpunkter mot «amnesti» for de som bor ulovlig i USA.

– Bidens grense er fortsatt i krise, og hans siste idé er amnesti. Dette vil invitere til mer kaos, sier den republikanske senatoren James Lankford fra Oklahoma til CBS.

mest lest