Ingen vil ta imot norske sedler i utlandet

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 15. juli 2023 | 11:48

Problemet rapporteres fra flere land, blant annet Thailand, Tyrkia og Pakistan. Ferierende og fastboende opplever av vekslingssjapper og utenlandske banker ikke vil ta imot norske kroner. Situasjonen skal ha vart en måneds tid.

– Det er blitt skrevet om dette på Facebook-sider for nordmenn i Thailand. Jeg har også hørt om nordmenn på korttidsferie i Thailand som ikke har fått vekslet norske kroner, sier Dag O. Ekeberg til Aftenposten.

Ekeberg er bosatt i Thailand og redaktør for Thailands Tidende.

Også de mange norskpakiastenerne som er på ferie og langtidsbosatt tilbake i hjemlandet har opplevd problemer.

– Jeg fikk beskjed fra min bror som bor i Pakistan om at det ikke er mulig å få vekslet norske sedler der. Vi har prøvd å spre dette budskapet til våre medlemmer og andre som pleier å dra til Pakistan i ferier, sier Muzaffar Gondal, som er forstander i moskeen Bazim Naqushband i Oslo

– Likevel har jeg fått vite at folk har gått fra vekslingsbod til vekslingsbod med norske sedler, men ingen vil veksle dem lenger, sier Gondal.

Mangeårig Ap-politiker Aslam Ahsan, bekrefter dette. Han sier til avisen at han var innom nesten ti vekslingsbyråer i Islamabad. Ingen ville ta de norske sedlene.

– De fortalte at det ikke var marked for norske sedler og de tjente svært lite på å ta imot norske penger. Det gjelder også for danske kroner, sier Ahsan.

Norges Bank har anerkjent problemet i en pressemelding.

Årsaken skal være at norske banker har blitt restriktive i å ta imot sedler utenlandske banker sender inn. Det skal skyldes strammer hvitvaskingsregler.

«Norges Bank har fått informasjon om at noen banker i Norge har blitt mer restriktive med å kjøpe norske sedler fra utlandet, med henvisning til hvitvaskingsregelverket. Det har ført til at noen utenlandske banker og vekslingskontorer har sluttet å ta imot norske sedler. Etter det vi har fått opplyst, er det også problemer med å få vekslet danske og svenske sedler utenfor Skandinavia.

Situasjonen som har oppstått kommer ikke som et resultat av beslutninger eller handlinger fra Norges Bank. Sedler handles mellom kommersielle aktører på tvers av landegrensene, og det er banker i Norge som tar imot innskudd av kontanter. Slik virksomhet er underlagt alminnelig bankregulatorisk regelverk.

Norges Bank jobber nå med å innhente mer informasjon. Inntil videre bør nordmenn som planlegger en reise til utlandet vurdere å veksle til seg valuta før avreise eller benytte kort eller andre elektroniske betalingsmidler under selve reisen,» skriver Norges Bank.

Det skal ikke være problemer med å bruke kredittkort utstedt av norske banker. Man kan fortsatt ta ut penger i lokale valuta i lokale minibanker.

mest lest