INP over sperregrensen for andre gang: – Dramatisk

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 15. august 2023 | 18:59

Det er bare en uke siden første gang. Nå har det nokså nystartede partiet brutt 4-prosent grensen nok en gang.

På en Norstat-måling for Dagbladet og Vårt Land, får Industri- og næringspartiet (INP) hele 4,8 prosent oppslutning. Det slår også 4,6 prosent i InFact-målingen for Nettavisen forrige uke.

Med dette resultatet er INP større enn Rødt (4,1), MDG (4,2) og KrF (3,9).

INP-leder Owe Ingemann Waltherzøe mener Støre og Vedum kan takkes for fremgangen.

– Ja, her må jeg bare rette en stor takk til Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum. De gir oss jo den ene lissepasningen etter den andre, sier han og peker på den hittil siste «pasningen» som er Melkøya.

Valgforsker Johannes Bergh beskriver INPs framgang som «dramatisk», skriver Dagbladet.

– Det vil få store konsekvenser for norsk politikk om dette skulle bli valgresultatet om to år. Det er sjelden at nye politiske partier etablerer seg på nasjonalt nivå i Norge. Det siste var MDG. Et slikt resultat vil være et tydelig signal fra velgerne. I tillegg vil de selvsagt kunne få reell innflytelse over norsk politikk, sier Bergh.

Feilmarginen for INPs resultat på målingen oppgis til +/- 2,1 prosent.

I en kommentarartikkel i Dagbladet skrevet av tidligere Unge Venstre-leder Sondre Hansmark kommer det frem hvor stemmene til INP kommer fra.

«INP henter velgere i stort monn fra Frp. Hele 60 000 velgere gjør overgangen fra Frp til INP ifølge målingen. 20 000 forsvinner fra Senterpartiet, og rundt 15 000 fra henholdsvis Høyre og Demokratene finner veien til INP,» skriver han.

Hansmark tror forøvrig INP blir en «døgnflue». Han mener partiet er «gjennomført uprofesjonelt» og har røtter som «stikker dypt inn i konspi-land.»

mest lest