Ny måling: Jonas tar innpå Erna

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 15. august 2023 | 13:44

Ap er nå nå «bare» 5,7 prosentpoeng bak Høyre på den siste kommunemålingen fra Respons Analyse for VG. Mest framgang har FrP.

Ved målingen i juli var Ap 8,8 prosentpoeng bak. Denne gang får de 22,7 mot Høyres 28,4 prosent. FrP går fram 2,5 prosentpoeng til 11,9. Sp ligger flatt på 8,7 prosent.

Førsteamanuensis Jonas Stein ved Universitetet i Tromsø har kommmentert tallen. Han tror Arbeiderpartiet kan nærme seg enda mer.

– 1 av 4 velgere er fremdeles usikre. Jeg har sett målinger hvor det tallet har vært enda høyere. Det er fortsatt en buffer for Ap å mobilisere. Det er det samme bildet for Senterpartiet, sier Stein til VG.

Han mener Høyre-velgerne allerede har mobilisert og bestemt seg.

Nesten 80 prosent av de som tidligere har stemt Høyre sier at de vil gjøre det samme igjen. Bare halvparten av de som har stemt Ap sier det samme.

– Nå mobiliserer de andre partiene. Det får ned den relative andelen som ville stemt Høyre. Det er ofte det som skjer med partier når det næørmer seg valget. Det er ikke de som gjør det så mye dårligere, men at de andre partiene kommer seg ut og mobiliserer sine egne, usikre velgere, sier han.

VG har denne gang ikke oppgitt tall i kategorien «Andre». Men hos pollofpolls.no er INP oppgitt til 2,5 prosent på denne VG-målingen.

mest lest