Strømprisene kan sette en stopper for alpinsesongen

Avatar photo
Publisert 15. september 2022 | 21:38

Skianlegg i Sør-Norge står i fare for å gå konkurs dersom de ikke får støtte til strømutgiftene.

Marius Arnesen, daglig leder ved Norefjell skiresort er blant de som er svært bekymret for den kommende skisesongen. Med 14 heiser og 30 nedfarter bruker skianlegget rundt 2,5 million kilowatttimer i året. Det tilsvarer vanligvis strømutgifter på ca. 3 millioner kroner. Nå forventer han en sum på fire ganger så mye, altså 12 millioner kroner. Dersom de ikke får støtte kan det bety at de ikke har råd til å åpne skianlegget denne sesongen.

– Jeg tenker på strømregningene, det går ikke an å la være å tenke på det. Det krever mye strøm å drive et skianlegg, og med de prisene vi har nå så går det ikke an å sove om natta heller, forteller han til TV2.

Spesielt de små kan bli rammet hardt

Men det er ikke bare Arnesen som er bekymret. TV2 har snakket med flere skisentre som er bekymret for bransjens fremtid.

Camilla Sylling Clausen er generalsekretær i Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner. Hun forteller at energikrisen treffer landets skianlegg ulikt. Flere av de større skianleggene har faste strømavtaler som gir mer økonomisk sikkerhet. Situasjonen er mer alvorlig for de mindre anleggene i Sør-Norge, sier hun.

Kan gi negative ringvirkninger

– Hvis ikke skiheisen går fordi man ikke har råd til å betale den energiutgiften, så kan jo heller ikke skiskolen og skiutleien drives. Hva skjer da med det lokale næringslivet som butikker og hoteller? Dette er jo næringsliv som er bygget opp rundt skiheisene i noen fjelldestinasjoner hvor det drives med alpin skiaktivitet, forteller hun til TV2.

Sendte hundre flyktninger på døren til Kamala Harris

mest lest