Forsker foreslår ni nye utenlandskabler

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 15. september 2023 | 07:22

Sintef-forsker mener både Norge og Europa kan tjene på å bygge ut kraftkabelnettverket betydelig.

– Hele kraftsystemet er i endring, vi kan ikke se i speilet når vi forbereder fremtiden. EU-landene har som mål å fase ut fossil energi, de ligger nå godt an, sier Atle Harby, seniorforsker i Sintef Energi og leder av HydroConnect til Teknisk Ukeblad.

Nå har forskere regnet på konsekvensene av å installere nye kabler med kapasitet på 12,6 GW mellom Norge og flere europeiske land, samt doble kapasiteten til Sverige. Det tilsvarer ni nye høyspentkabler mellom Norge og andre land, skriver TU.

Harby mener stømprisene i Norge kommer fortsatt til å være lavere enn de i Europa tross kabelutbygging, gitt at vi opprettholder et kraftoverskudd.

– Vi har antatt at vi bygger ut mer kraftproduksjon ifølge norske planer og mål, noe som gir en overskuddssituasjon, det er vi som har strøm, og det er vi som har magasinene, sier Harby.

Sintef-forskeren mener ren norsk kraft kan dekke behov i Europa, mens norske magasiner kan bidra til lagring av overskuddskraft når det er mye vind og sol i Europa.

– Jeg håper at også norske politikerne etter hvert vil se at et framtidig utslippsfritt europeisk kraftsystem med et nordsjønett med mange nye kabler også er i Norges interesse, sier Atle Harby til Teknisk Ukeblad.

mest lest