Slik vet Google Maps om det er kø på veien (+)

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 15. september 2023 | 19:32

Tidligere var den eneste måten du kunne få greie på trafikken å høre på radio etter varsler. Men nå har man andre muligheter.

Trafikkstatus kan sjekkes i sanntid via en rekke ulike karttjenester som lastes ned i apper. Men hvordan gjør man det?

Google pleide frem til 2009 å stole på trafikksensordata som kameraer langs veiene. Disse trafikksensorene brukte laserradar eller aktiv infrarød teknologi som kunne oppdage hvor raskt den totale trafikken beveget seg ved å observere den generelle størrelsen og hastigheten til biler, men disse fanget bare opp de mest trafikkerte veiene. Man fikk heller ikke sanntidsinformasjon øyeblikkelig på smarttelefonen på denne måten.,

I 2009 gikk Google over til crowdsourcing – en sofistikert, raskere og mye mer pålitelig teknikk for å innhente trafikkdata i sanntid. Det Google fikk til var å få tilstrekkelig mange mennesker til å bruke sin kartapplikasjon der brukere kunne få veibeskrivelse til steder de ønsker å dra, det vil si med GPS-lokalisering. Men for at en bruker skal få informasjon om gjeldende trafikkforhold, må man også (anonymt) dele sin egen geografiske plassering med appen/Google, skriver Science ABC.

Bortsett fra den ene brukeren, er det mange andre brukere som ønsker trafikkoppdateringer av samme rute. Derfor vil alle være pålagt å dele sin geografiske plassering med appen for å få tilgang til trafikkforholdene på en gitt vei.

På denne måten kan Google få masse informasjon om en bestemt geografisk plassering, inkludert antall aktive brukere i det området, hastighetene til forskjellige biler der appen din er i bruk (gjennom GPS-satellitter), «tetthet» av biler og en rekke andre datapunkter. Ved å bruke all denne informasjonen vil du gi sanntids trafikkoppdateringer til alle appens brukere ved først å få informasjon fra dem. Dette er hvordan crowdsourcing fungerer – du tar informasjon fra appens brukere, lager et aggregat av data, gjør noen raske analyser og sender deretter meningsfull, handlingsdyktig informasjon tilbake til brukerne dine.

Dette er nøyaktig hvordan Google forteller deg om trafikkforholdene i akkurat ditt område. Når du bruker Google Maps på en mobil enhet og har posisjonsdeling aktivert, kan enheten sende anonymiserte posisjonsdata tilbake til Google. Ved å analysere hastigheten og bevegelsesmønstrene til disse enhetene, kan Google bestemme hvor raskt biler beveger seg på en bestemt strekning av en vei eller motorvei.

Når du reiser på en trafikkert vei, kan du være i nærheten av andre reisende som også har delt posisjonen sin i appen, og derfor deler trafikkinformasjon automatisk med Google. Når Google ser at det er noen få saktegående kjøretøy (eller mange saktegående, kart-bærende smarttelefoner) i et bestemt område, indikerer det dette med en gul linje på Maps. På samme måte, hvis det har vært en hindring, omkjøring eller stillegående kø som har resultert i en skikkelig trafikkork, indikerer det denne hindringen med en rød linje i Maps.

Du kan alltid velge bort systemet ved å velge å ikke dele posisjonen din med Google. Personvernet ditt kan være beskyttet, men du vil ikke kunne finne ut om det er en trafikkork på veien foran deg!

Google hevder at deling av posisjonen din er helt anonym, så Google vet ikke den nøyaktige kilden til den innkommende informasjonen.

mest lest