Regjeringen har besluttet å etablere et nytt Afghanistan-utvalg for å vurdere Norges bidrag til landet fra 2015 til 2021.
Utvalget vil fokusere på flere sentrale områder, inkludert det norske militære bidraget, evakueringsoperasjonen fra Kabul i 2021, bistand og Norges arbeid med fred og forsoning.
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) understreker viktigheten av en grundig evaluering av Norges totale innsats i denne perioden.
– Vi må ta lærdom så vi kan bli enda flinkere til å planlegge, organisere og gjennomføre fremtidige bidrag til internasjonale operasjoner og organisering av kriseberedskap, sammen med norsk bistand og sivil innsats, sier Eide i en pressemelding.
Bjørn Tore Godal, som tidligere ledet det forrige Afghanistan-utvalget, er utnevnt til leder av det nye utvalget, som består av ti medlemmer, inkludert forskere fra CMI og Prio, samt pensjonert flaggkommandør Solveig Krey.
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sier at utvalget har blitt sammensatt med tanke på kontinuitet fra det forrige utvalget, og at medlemmene er valgt for sin erfaring og ekspertise. Dette inkluderer sikkerhetspolitikk og militære operasjoner, sivil innsats og utviklingsbistand, krisehåndtering, kvinners stilling i Afghanistan, samt freds- og forsoningsarbeid, forklarer Gram.
Den kommende rapporten vil bygge på vurderingene og konklusjonene fra den tidligere Afghanistan-utvalgets evaluering fra 2016, og forventes å være ferdig innen ett år etter at utvalget har startet arbeidet.
Les også: Først var det kvinnene: Nå stiller Taliban nye krav til mennene
Norge har siden 2002 gitt rundt 14,5 milliarder kroner i bistand til Afghanistan, noe som har gjort landet til en av de største mottakerne av norsk og internasjonal bistand. Over 10.000 nordmenn har også tjenestegjort i det krigsherjede landet, skriver Panoramanyheter, som tidligere het Bistandsnytt.
Til tross for den omfattende både nasjonale og internasjonale innsatsen, er situasjonen i Afghanistan i dag kritisk, med store deler av befolkningen avhengig av nødhjelp for å overleve. Etter at Taliban tok makten i 2021, har det dessuten blitt stadig vanskeligere for internasjonale organisasjoner å operere i landet.
Det nye utvalget skal granske innenfor felt som norsk bistand og styrkebidrag, evakueringsoperasjonen fra Kabul i 2021, samt Norges freds- og forsoningsarbeid.
Les også: Norge betaler for nytt Taliban-besøk: – Viktig, sier Støre
Utenriksminister Eide uttrykker bekymring over utviklingen i Afghanistan, spesielt for jenter og kvinner i den afghanske befolkningen.
– Norge har hatt kontakt med Taliban gjennom skiftende regjeringer, også i tiden etter at de tok over makta i Afghanistan. Det er en del av helheten i det norske engasjementet i Afghanistan, og vil være en del av den nye evalueringen slik det var for det forrige Afghanistan-utvalget.
Utvalget vil også se på offentlige evalueringer fra andre nærliggende land for å plassere Norges engasjement i en internasjonal kontekst.