«Spionsjefer» møtes i Tyrkia

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 15. november 2022 | 06:12

Amerikansk og russisk «spionsjefer» har møttes ansikt til ansikt for å diskutere Moskvas atomtrussel i Ukraina og amerikanske fanger som er holdt «urettferdig» av Russland.

Diskusjonene mellom CIA-direktør William Burns og hans russiske motpart Sergei Naryshkin fant sted i den tyrkiske hovedstaden Ankara på mandag, skriver BBC News.

Kreml sa at samtalene kom som «et initiativ fra den amerikanske siden».

Det er det høyeste offentlige møtet mellom tjenestemenn siden Russlands invasjon av Ukraina.

Det hvite hus sa at Burns – som var USAs ambassadør til Russland mellom 2005 og 2008 og snakker russisk – ikke forhandlet om slutten på krigen.

Hans budskap var «om konsekvensene av Russlands bruk av atomvåpen», og risikoen for «eskalering til strategisk stabilitet», heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

De siste månedene har USA gjentatte ganger advart Moskva mot å bruke taktiske atomvåpen i Ukraina, etter hint fra Kreml om at de kan være villige til å gjøre det.

Les også: Storbritannias innenriksminister: Dette er en «invasjon»

I september anklaget Russlands president Vladimir Putin Vesten for å ville ødelegge Russland, og understreket at han ville bruke «alle tilgjengelige midler» for å beskytte sitt territorium, i det som ble sett på som en tilslørt trussel om å bruke atomvåpen.

USA sier de tar truslene på alvor.

Møtet mellom Burns og Naryshkin, sjefen for Russlands utenlandske etterretningstjeneste (SVR), ble bekreftet av en talsmann for den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan – som har fremstått som en avgjørende megler mellom Russland og vestlige land siden invasjonen i februar.

Uttalelsen fra Det hvite hus understreket at Burns ikke «fører forhandlinger av noe slag» og sa at Washington ville «holde fast ved vårt grunnleggende prinsipp: ingenting om Ukraina uten Ukraina».

– Russland er langt fra å gi seg

mest lest