SV-leder Audun Lysbakken har ombestemt seg

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 15. desember 2022 | 04:57

Lysbakken er fortsatt sterkt kritisk til Nato, men vil ikke lenger melde Norge ut. Årsaken er Sverige og Finland sitt Nato-ja.

Frem til nå har avtroppende SV-leder Audun Lysbakken vært taus om hva han mener om norsk Nato-medlemskap. Nå tar han bladet fra munnen og avslører hvor han står i striden.

– Jeg tror vårt programpunkt om å melde Norge ut av Nato har liten folkelig støtte, og at det kan ha hindret folk fra å skjønne at de er enige med oss. Mitt og flertallet i SV sitt sentralstyre sitt svar er at utmeldelse ikke lenger er den beste planen for å nå våre sikkerhetspolitiske mål, fordi utmeldelse nå vil tyde at Norge vil stå alene, sier Lysbakken til Klassekampen.

Lysbakken mener at høyresiden og regjeringspartiene ikke har noen gode svar hva de tenker om et mulig nytt Trump-presidentskap, og følgene det kan få. Da Trump var president forrige gang, truet han med å melde USA ut av Nato. Det er en av gjentatte grunner til at SV-lederen mener det er veldig viktig å løsrive norsk forsvarspolitikk mer fra USA.

Les også: Audun Lysbakken tar ikke gjenvalg som SV-leder

For å få det til vil han at SV skal gå inn for å styrke det norske forsvaret.

– Vi er tydelig i dette utsagnet at vi vil knytte et tettere nordisk forsvarssamarbeid, og at det betyr å styrke det nasjonale forsvaret.

– Vi har ikke sett en sum på det, men vi sier altså at vi er villige til å bruke anselig mer penger. Det er også slik at det vil være penger å spare på nordisk samarbeid. Sammen kan vi gjøre ting mye mer effektivt.

Historisk har SV sitt standpunkt vært at de ønsker et nordisk forsvarssamarbeid istedenfor Nato. Nå ser Lysbakken at det ikke er realistisk, siden Sverige og Finland er på vei inn i Nato.

Skjebnetid for Europa: –⁠ Frykter storkrig mellom Nato og Russland

mest lest