Svensk NATO-søknad på dagsorden når Tyrkias parlament åpner

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 16. januar 2024 | 17:28

Når det tyrkiske parlamentet starter opp igjen etter vinterpausen, tirsdag er Sveriges søknad om NATO-medlemskap på agendaen. 

Det er sannsynlig at avstemningen vil skje i løpet av dagen, og selv om den ikke gjør det, virker det som en avgjørelse vil komme snart, uttaler han.

Etter at utenrikskomiteen i parlamentet anbefalte godkjenning av NATO-søknaden den andre juledag, er denne nå satt på agendaen i parlamentet. Ved gjenåpningen tirsdag er spørsmålet plassert som punkt 42 på dagsordenen.

Ifølge Paul Levin, som er leder for Institutt for Tyrkiske Studier ved Stockholms universitet, er det overraskende at saken kommer opp allerede den første arbeidsdagen etter pausen, noe som er svært fordelaktig for Sveriges regjering, skriver Dagens Nyheter.

Før NATO-spørsmålet behandles, må parlamentet gjennom en rekke andre saker, for eksempel situasjonen i Gaza. Dermed er det usikkert om det vil bli stemt over NATO-saken tirsdag.

Å sette spørsmålet sist i programmet gir parlamentet fleksibilitet, men med det nå på agendaen, virker en avklaring nært forestående, sier Levin.

Når parlamentet har godkjent, er det eneste som gjenstår at president Recep Tayyip Erdogan signerer ratifiseringen.

Under NATO-forhandlingsprosessen har Tyrkia flere ganger anklaget Sverige for å være et tilholdssted for folk fra den terrorlistede gruppen PKK.

Sist uke mistet ni tyrkiske soldater livet i kamper mot PKK i Irak. Som respons økte Tyrkia luftangrepene mot mål tilknyttet gruppen i både Irak og Syria. Observatører mener at denne situasjonen potensielt kunne ha forsinket Sveriges NATO-innmelding.

Tyrkia og Ungarn er de eneste to landene som gjenstår for å gi grønt lys til Sveriges NATO-medlemskap. Ungarn har forsikret at de ikke vil være det siste landet til å ratifisere søknaden, men landets parlament har så langt utsatt beslutningen. Parlamentet er fortsatt i vinterpause og møtes ikke før i februar.

Ungarns visestatsminister leverte mandag en liste med 20 lovforslag regjeringen ønsker at parlamentet skal stemme over til våren, men på det tidspunktet var ikke NATO-søknaden inkludert, skriver Dagens Nyheter.

Avisen har forsøkt å få en kommentar fra utenriksminister Tobias Billström om prosessen i det tyrkiske parlamentet, men han har ikke ønsket å uttale seg.

mest lest