Trump med historisk seier og knuser rivalene

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 16. januar 2024 | 05:56

Donald Trump vil vinne en overveldende seier over rivalene, guvernør Ron DeSantis, Nikki Haley og Vivek Ramaswamy i den første runden av republikanske presidentnominasjonsvalget i delstaten  Iowa natt til tirsdag.

Dette til tross for arktiske temperaturer ned mot minus 40 og snøstormer som var ventet å redusere valgdeltakelsen drastisk. Den tidligere presidentens raske og overveldende seier i Iowa gir ham en avgjørende tidlig fordel i forsøket på å returnere til Det hvite hus.

Valglokalene åpnet ved 02:00 natt til tirsdag, norsk tid, og var planlagt å stenge to timer senere.

Både Fox News og CNN erklærte seier til Trump kun 33 minutter etter at valglokalene åpnet.

– I feel great, sa Trump til Fox News minutter etter at seieren hans ble kunngjort av flere nettverk. «Jeg er dypt beæret over en så tidlig kunngjøring.

– Det er virkelig en ære at, minutter etterpå, har de kunngjort at jeg har vunnet – mot veldig troverdig konkurranse – faktisk flott konkurranse, sa Trump.

– Jeg føler meg virkelig fornyet og sterk for landet vårt. Vi ønsker å gjøre Amerika stort igjen – det beste slagordet noensinne – og faktum er at det er akkurat det vi gjorde, la Trump til. «Vi skal raskt gjøre alt på nytt. Vi kommer til å ordne grensene våre, og vi kommer til å gjøre det, og gjøre det raskt.»

Trump-kampanjens seniorrådgiver, Chris LaCivita, delte et bilde på sosiale medier av den tidligere presidenten, sammen med sønnen, Donald Trump Jr., som gir tommelen opp bak scenen på hovedkvarteret for kampanjen i Iowa.

Artikkelen fortsetter.

«TAKK, IOWA, JEG ELSKER DERE ALLE!!!» skrev Trump på sin egen sosiale medieplattform, Truth Social.

Med mer enn 60% av de forventede stemmene talt opp, hadde Trump 50,6%, mens DeSantis lå på 21,4% og Haley på 19,4%, ifølge Edison.

Tidligere har den største seiersmarginen for en republikaner i Iowa vært på 12,8 prosentpoeng, oppnådd av Bob Dole i 1988, ifølge Reuters.

I en uttalelse sa Alex Pfeiffer, talsperson for hovedsuper PAC som støtter Trump: «Folket i Iowa sendte en tydelig beskjed i kveld: Donald Trump vil bli den neste republikanske presidentkandidaten. Det er nå på tide å gjøre ham til den neste presidenten i USA.»

Vivek Ramaswamy, trekker seg fra Republikanernes nominasjonsvalg, melder Reuters.

Ramaswamy sier han støtter Trump som president, og ber sine følgere gjøre det samme.

mest lest