Lundteigens strømoppgjør: – Folk er forbanna – Støre har gifta seg med systemet

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 16. februar 2023 | 08:46

Statsminister Jonas Gahr Støre har gifta seg med det systemet som gir tyske strømpriser i Norge, mener Per Olaf Lundteigen.

– En har løftet på steiner og vridd seg unna, og folk har mistet tilliten til regjeringens håndtering, sier Sp-veteranen i et intervju med NRK.

Lundteigen forteller at folk flest sier til han at tiliten til regjeringens håndtering er borte, og folk på grasrota i eget parti er forbanna.

– De er både forbanna og oppgitt, og det er helt uvirkelig. Sp gikk ut av Syse-regjeringen på industrikonsesjonsloven i sin tid, og denne saken er jo mye, mye viktigere. Vi har ikke gått til valg på den høyprispolitikken som praktiseres i dag, fortsetter Lundteigen.

Onsdag la regjeringen fram endringer i strømstøtteordningen. Det skal nå beregne støtte ut ifra forbruk time for time, snarere enn som et månedlig gjennomsnitt. Men noen makspris blir det ikke, og strømstøtte på 90 prosent blir det først når prisen går over 70 øre. Momsen kommer også på toppen av strømprisen.

Lundteigen tror ikke dette er nok til å roe gemyttene i egne rekker.

– Dette er en positiv pynting på dagens ordning. Det reduserer ikke inflasjonen gjennom lavere strømpriser, noe som er svært viktig for det kommende lønnsoppgjøret, sier han.

Lundteigen ville heller sett en makspris på 70 øre og «en forsiktig regulering» av kablene til kontinentet.

– Det skal være en balanse mellom import og eksport når du har lav fyllingsgrad, sier han.

– Denne løsningen må kombineres med en prisnedskriving av strømmen for alle sluttbrukere i Norge, ned til 70 øre per kilowattime, sier Lundteigen.

Vedum varslet i går et nytt utvalg som skal vurdere hvilke tiltak som kan sikre strømbrukere lavere og mer forutsigbare priser, men selvsagt innenfor handlingsrommet i EØS-avtalen.

– Vi trenger ikke flere utvalg. Alle steiner er snudd. Det er handling som mangler, repliserer Lundteigen.

Han mener Vedum og Senterpartiet må sette hardt mot hardt og overtale Arbeiderpartiet og statsminister Jonas Gahr Støre til å endre kurs

– Jonas Gahr Støre har gifta seg med det systemet som gir tyske strømpriser i Norge. Han vil ikke endre standpunkt uten at Senterpartiet setter jernstaurene i bakken og sier her skal vi ha en annen politikk.

Den såkalte «strømstøtten» endres: Slik blir ordningen

mest lest