«Dr. Doom»: – Kan være for stor til å bli reddet

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 16. mars 2023 | 02:02

Den svetsiske storbanken Credit Suisse, falt 24 prosent på børsen i Zürich onsdag.

Det er bankaksjens største fall på en enkelt dag noensinne, skriver E24.

Det startet å rase nedover etter at bankens største investor, Saudi National Bank, uttalte at det ikke kan gi Credit Suisse mer kapital.

Det er flere som frykter at den sveitsiske storbanken, er den neste ut etter bankkollapsene i USA.

– Credit Suisse kan være for stor til å gå under, men også for stor til å bli reddet, sier Økonom Nouriel Roubini til Bloomberg. Roubini ble kjent som «Dr. Doom» etter at han spådde finanskrisen i 2008.

Roubini er i tvil om den sveitsiske sentralbanken har ressurser til å skru sammen en redningspakke.

Men onsdag kveld gikk sentralbanken i Sveits ut å understreket at den vil tilføre likviditet til Credit Suisse dersom det skulle bli nødvendig.

«Credit Suisse tilfredsstiller kravene til kapital og likviditet som er pålagt systemviktige banker. Hvis nødvendig, vil SNB tilføre CS likviditet», heter det i meldingen fra SNB onsdag kveld.

De tonet ned enhver trussel mot banken, og sa at den «nåværende uroen i det amerikanske bankmarkedet» ikke ville ha noen betydning for banker i Sveits.

Reuters skriver at shortere kan ha dratt inn totalt 2,3 milliarder dollar på tre dager i amerikanske bankaksjer.

Det hele startet med at banken Silvergate i USA gikk overrenne, så følgete Silicon Valley Bank (SVB) etter. Det var etter at mange kunder ønsket å ta ut pengene sine at banken fikk likviditetsproblemer. Kundene forsøkt å ta ut hele 42 milliarder dollar, eller rundt 440 milliarder norske kroner. SVB ble nødt til å selge obligasjoner, gjeldspapirer for et mye lavere beløp enn de kjøpte dem for som følge av at rentene har skutt i været. Tapet ble for stort og banken ble den største til å kollapse siden finanskrisen i 2008.

For å unngå frykt for at bankkunder ville ta ut innskuddene sine fra andre mellomstore banker, innførte den amerikanske sentralbanken, Federal Reserv (Fed) en serie hastetiltak, som blant annet garanterer for alle innskudd i alle amerikanske banker det neste året.

Låner opptil 577 milliarder av sentralbanken

mest lest