Snart kan kinesiske politibetjenter patruljere i ungarske gater

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 16. mars 2024 | 17:23

Denne nyheten, som ble offentlig kjent 6. mars, har skapt mye uro blant mange. 

Folk spør om det virkelig er sånn at kinesisk politi snart kommer til å patruljere i byene i Ungarn? Det ungarske folket fikk først vite om dette når opposisjonsmedier delte en artikkel fra den tyske avisen Welt.

Den nye Silkeveien

Kina planlegger å gjennomføre flere store investeringer i Ungarn. Dette inkluderer bygging av en jernbanelinje, opprettelse av fabrikker for produksjon innenfor elektrisk bilindustri, og etablering av en campus for det anerkjente Fudan-universitetet i Shanghai. I høst var Viktor Orbán den eneste EU-lederen som deltok på et forum i Beijing, kjent som «Den nye silkeveien».

Dette melder det tyske The Epoch Times.

Avtale inngått i hemmelighet

Den inngåtte avtalen dekker mye mer enn bare økonomiske aspekter. Uttalelser gitt til offentligheten var vage og kom ut noen dager etter Budapest-møtet i midten av februar, hvor Kinas minister for offentlig sikkerhet, Wang Xiaohong hadde samtaler med statsminister Viktor Orbán og innenriksminister Sándor Pintér, hvor de også undertegnet en avtale om samarbeid innenfor lov og sikkerhet melder Euronews.

En representant fra innenriksdepartementet bekreftet endelig den 6. mars, som svar på en forespørsel fra den ungarske nyhetsportalen «Telex», at kinesiske politifolk i fremtiden kan komme til å patruljere sammen med ungarsk politi i utvalgte byer og på den måten hjelpe til med å forbedre kommunikasjonen mellom innbyggere og styresmakter i begge nasjoner, samt øke den interne sikkerheten og opprettholde offentlig ro og orden.

Regjeringen melder at målet med samarbeidsavtalen er å styrke sikkerheten i turistområdene i de to landene under høysesongen, samt ved større begivenheter som samler mange mennesker ifølge The Epoch Times.

Opprørte reaksjoner

Tamás Harangozó, nestleder i komiteen for forsvar og sikkerhet, ble først oppmerksom på planene da han leste om dem i avisen. Han delte sine synspunkter på nettsiden til det ungarske sosialistpartiet, hvor han er medlem.

Han har til hensikt å be innenriksministeren om å komme med detaljerte opplysninger angående avtalen. 

«Ungarn er medlem av både EU og NATO, og innenfor alliansen har vi ikke bare muligheter, men også forpliktelser. NATO ser på det asiatiske landet som en sikkerhetsutfordring, så det er spesielt viktig at vi har all den informasjonen vi trenger om avtalen.», uttalte han.

Márton Tompos, en representant for Ungarns miljøparti, De Grønne, har offentliggjort på sin Facebook-side at han har inngitt en klage til den angivelige myndigheten for opprettholdelse av suverenitet. 

I sin klage refererer han til et par ulovlige kinesiske politistasjoner i Budapest, som først ble avdekket i 2022, samt til planene om kinesiske patruljeringsenheter som har vært under planlegging siden februar.

Beijings modell har allerede blitt testet ut i Serbia og Italia. 

Det er derimot klare indikasjoner på at denne avtalen likner en annen avtale som Kina tidligere har gjort med Serbia, et land utenfor EU. 

I Serbia har kinesiske politienheter blitt gitt offisiell godkjenning for å patruljere i byer, spesielt for å overvåke steder som er populære blant kinesiske besøkende.

Italia hadde allerede prøvd dette. Tilbake i 2016 var det kinesiske politifolk som gikk rundt på de italienske gatene. Dette var fordi Italia har det største kinesiske samfunnet i Europa. Men, regjeringen ga opp prosjektet da det kom fram at et hemmelig nettverk av kinesisk politi jobbet over hele Europa. Dette nettverket skal ha presset på kinesere som bor der, ifølge det ungarske nettstedet «Hirklikk».

Det er bekymring blant kritikere for at disse kontrollene også kommer til å skje i Ungarn i tiden fremover.

mest lest