Massiv utrenskning i Georgia: 700 offentlige ansatte sparket etter EU-protester

Avatar photo
Publisert 16. april 2025 | 18:02

Siden desember 2024 har rundt 700 offentlige tjenestepersoner i Georgia blitt avskjediget etter å ha uttrykt støtte til pågående demonstrasjoner for europeisk integrasjon.

Det melder Transparency International Georgia, som beskriver tiltakene som en systematisk utrenskning av ansatte som har kritisert regjeringens beslutning om å fryse EU-tilnærmingen frem til 2028, ifølge Reuters.

Protestene startet i november 2024 da regjeringen annonserte en pause i forhandlingene om EU-medlemskap, noe som utløste omfattende folkelig misnøye i det tidligere sovjetrepublikken. Flere ansatte i offentlige etater, inkludert forsvarsdepartementet og Tbilisi rådhus, signerte åpne brev som kritiserte regjeringens beslutning.

Statsminister Irakli Kobakhidze beskrev disse handlingene som en «selvrenselse» av illojale elementer i statsapparatet, skriver ​Reuters videre.

Samtidig har myndighetene endret lover som regulerer offentlig sektor, noe som har svekket rettsvernet for offentlige ansatte. Ifølge Transparency International har disse lovendringene blitt brukt som et verktøy for politisk motiverte oppsigelser, spesielt rettet mot ansatte som har uttrykt støtte til europeisk-integrasjon.

Les også: Barth Eide fordømmer volden i Georgia: – En farlig utvikling

Regjeringens håndtering av protestene har møtt sterk internasjonal kritikk. EU har fordømt den voldomme responsen fra georgiske myndigheter, og flere vestlige land har innført sanksjoner mot høytstående tjenestemenn, inkludert innenriksminister Vakhtang Gomelauri og ledere i det spesielle oppdraget i innenriksdepartementet.

Til tross for internasjonal fordømmelse har statsminister Kobakhidze annonsert at de sanksjonerte tjenestemennene vil bli tildelt en av landets høyeste utmerkelser, «Æresordenen», som en anerkjennelse for deres handlinger under protestene. Han har også lovet å kompensere dem for eventuelle økonomiske tap som følge av de internasjonale sanksjonene. ​

Les også: Zelenskyj: – Georgia og Moldova må ikke tapes til Moskva

Les også: Orban: Georgia har unngått å bli en ny Ukraina (+)

Georgia har tradisjonelt vært en av de mest pro-vestlige nasjonene i det tidligere Sovjetunionen. Imidlertid har den nåværende regjeringen, ledet av partiet Georgisk Drøm, blitt anklaget for å bevege seg i en mer autoritær og Russland-vennlig retning, spesielt etter at tidligere statsminister Bidzina Ivanishvili har fått økt innflytelse.

Protestene fortsetter, og demonstranter krever nye valg og en retur til en pro-europeisk kurs. Internasjonale observatører følger utviklingen nøye, og det er økende bekymring for demokratiets fremtid i Georgia.

mest lest