Norsk psykolog reagerer på fjerndiagnoser: – Lavmål av fagfolkene

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 16. april 2025 | 22:10

I forrige uke publiserte Dagbladet et intervju med to psykiatere og en psykolog som uten forbehold stemplet tidligere president Donald Trump som både psykopat og narsissist. Nå får de kraftig kritikk – fra en fagfelle.

I intervjuet med Dagbladet kommer psykiater Ulrik Fredrik Malt med en rekke diagnoser og påstander om Donald Trumps mentale helse, til tross for at han aldri har møtt den tidligere amerikanske presidenten. Malt slår fast at Trump er både psykopat og narsissist, og peker på det han beskriver som løgnaktig og uberegnelig atferd som bevis for dette.

Malt får støtte av psykolog Grethe Nordhelle og psykiater Sigmund Karterud, som begge stiller seg bak vurderingen om at Trumps personlighet vitner om alvorlige forstyrrelser. Karterud beskriver Trumps personlighet som «grandios narsissisme» og sier han er «kynisk, blottet for empati og villig til å gå over lik».

Men ikke alle fagfolk stiller seg bak disse uttalelsene. En norsk psykolog har kontaktet iNyheter og uttrykker sterk bekymring over metodene og nivået på utspillene. Vedkommende ønsker å være anonym, men har sendt oss en grundig vurdering.

– Personlig ble jeg flau over hva disse fagpersonene lar seg bli med på. Ingen av dem har møtt Trump, og likevel konkluderer de bombastisk med alvorlige diagnoser. Det vitner om lite faglig refleksjon, sier psykologen.

Vedkommende peker også på en manglende forståelse for kulturelle forskjeller:

– Det er langt vanligere i USA å fremheve seg selv enn det er i Norge. Det burde vært en selvfølge å ta kulturelle kontekster med i vurderingen. Det gjør ikke disse fagfolkene, og da blir analysene deres mer avslørende om dem selv enn om Trump.

Videre mener psykologen at Trumps familierelasjoner og funksjonsnivå tilsier at han ikke passer inn i de kliniske definisjonene som ble brukt.

– Overfor sine egne har jeg fått inntrykk av at han kan være ganske empatisk. Hvis det stemmer, motsier det mye av det de lirer av seg. En typisk sosiopat sitter i fengsel fordi han ikke evner konsekvenstenkning. Trump har derimot vært forretningsmann, TV-profil og president. Det krever en viss funksjonsevne.

Den anonyme psykologen peker også på en viss arroganse i hvordan fagfolkene fremstår:

– Her går det over stokk og stein i refleksjonene deres, og det virker mer som om de har bestemt seg på forhånd. Det minner om moralsk posering, og det er noe typisk norsk ved det hele – å stemple en mektig mann som psykopat og dermed bedre kunne føle seg overlegen.

Psykologen trekker også frem at Jordan Peterson, den kanadiske psykologen som tidligere har kritisert Trump, nå har distansert seg fra slike diagnoser.

– Dette er lavmål av Malt, Karterud og Nordhelle. Og jeg skjønner ikke at de lar seg bruke på denne måten, avslutter vedkommende.

Er Donald Trump en psykopat?

View Results

Loading ... Loading ...

iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Friedrich Merz – mannen Europa har ventet på? (+)

mest lest