SoMe-trend avslører luksusvarer fra Kina: «Kjøp direkte fra fabrikken og unngå toll»​

Avatar photo
Publisert 16. april 2025 | 16:08

En ny trend på blant annet TikTok har spredd seg som ild i tørt gress. Flere kinesiske produsenter og influensere hevder at amerikanske og europeiske luksusvarer som Nike, Lululemon og Louis Vuitton egentlig produseres i Kina – og at forbrukere kan kjøpe dem direkte fra fabrikkene til en brøkdel av prisen.​

Videoene, ofte filmet inne i fabrikker, viser hvordan varer som selges for flere tusen kroner i Vesten, angivelig kan kjøpes for noen få dollar direkte fra produsenten.

En TikTok-bruker demonstrerer for eksempel hvordan en Chanel-veske til 6 150 dollar kan kjøpes for 300 dollar fra fabrikken. En annen hevder at 80 prosent av Chanel-kosmetikk produseres i Kina for 5 dollar, og at det kun er logoen som påføres i Frankrike før prisen mangedobles, ifølge The Times.

Handelskrig i sosiale medier

Flere av de nevnte merkevarene har avvist påstandene. Lululemon uttaler at de «ikke samarbeider med produsentene identifisert i de aktuelle videoene» og advarer mot potensielt falske produkter og feilinformasjon.

Adidas understreker at deres produkter «ikke selges direkte av våre leverandører» og anbefaler kjøp gjennom offisielle kanaler. Louis Vuitton har gjentatte ganger benektet at deres produkter produseres i Kina, ifølge The Times.

Bakgrunnen for trenden er den pågående handelskrigen mellom USA og Kina. President Trump har innført en toll på 145 prosent på kinesiske varer, noe som har ført til økte priser for amerikanske forbrukere. Kina har svart med en toll på 125 prosent på amerikanske varer.​

TikTok-videoene, som ofte inkluderer lenker til kinesiske netthandelsplattformer som DHgate, presenteres som en måte å omgå disse tollene på. Imidlertid påpeker eksperter at alle varer fra Kina, uansett kjøpsmetode, nå er underlagt toll, og at risikoen for å kjøpe falske produkter er høy, ifølge The Washington Post.​

Les også: Går ut mot Trumps økonomirådgiver: – Dummere enn en sekk murstein

Eksperter advarer

Det er likevel verdt å påpeke at ikke alle videoene nødvendigvis fremmer kopivarer eller bevisst feilinformasjon. Enkelte TikTok-brukere hevder de kun forsøker å gjøre forbrukerne oppmerksomme på hvordan merkevarer benytter globale produksjonskjeder – der produksjonen ofte skjer i lavkostland, før varene merkes og distribueres fra Vesten.

Enkelte eksperter mener trenden også kan sees som en forbrukerreaksjon på høye priser, toll og manglende transparens rundt produksjon. Likevel understrekes det at det er stor risiko forbundet med å kjøpe produkter utenom offisielle kanaler, både med tanke på kvalitet, garanti og produktets opprinnelse.

– De forsøker å blande sammen ekte og falske produsenter i Kina, sier Conrad Quilty-Harper, forfatter av nyhetsbrevet Dark Luxury, ifølge The Independent.​

Alex Goldenberg, senioranalytiker ved Network Contagion Research Institute, beskriver trenden som et bevisst forsøk på å undergrave USAs tollpolitikk ved å promotere kinesisk produksjon som billigere og mer tilgjengelig, ifølge Fox Business.​

Les også: Børsrally etter Trumps tollpause – Nasdaq skyter opp 8 prosent

Forbrukere bør være på vakt

Selv om noen forbrukere kan fristes av lave priser, advarer eksperter om at det er vanskelig å verifisere ektheten til produktene som tilbys. I tillegg kan kjøp fra uautoriserte kanaler føre til problemer med garanti, retur og kundeservice.

Forbrukere oppfordres til å handle gjennom offisielle kanaler for å sikre at de får ekte produkter og unngår potensielle problemer.​

Samtidig peker noen på at den økte oppmerksomheten rundt produksjon og opprinnelse er en uventet, men konstruktiv følge av handelskrigen og den høye tollen. Trenden kan dermed tolkes som en reaksjon på manglende transparens og det mange oppfatter som villedende markedsføring fra luksusmerker som har levd godt på å skjule hvor varene egentlig kommer fra.

Trenden illustrerer således hvordan sosiale medier kan brukes til å utfordre etablerte handelsstrukturer, men også hvordan de kan utnyttes til å spre feilinformasjon og selge falske produkter.

mest lest