Starmer må oppheve lover mot hatytringer for å få handelsavtale med Trump

Avatar photo
Publisert 16. april 2025 | 16:36

Storbritannias statsminister Keir Starmer må oppheve lovene som forbyr hatytringer i landet for at USAs president Donald Trump vil gå med på en handelsavtale. Det opplyser kilder nær USAs visepresident J.D. Vance til The Independent.

Denne betingelsen ble kjent etter at den amerikanske visepresidenten antydet at en avtale mellom Storbritannia og USA kan være nær. The Independent skriver at Det hvite hus jobber «veldig hardt» med en handelsavtale mellom landene.

Vance sier til nettstedet UnHerd: «Jeg tror det er en god sjanse for at, ja, vi kommer til en god avtale som er gjensidig fordelaktig.»

Personer som er nære til Vance skal ifølge The Independent ha uttalt at visepresidenten er «besatt av den vestlige sivilisasjonens fall» – inkludert hans syn på at ytringsfriheten er i ferd med å bli erodert i Storbritannia – og at han vil kreve at Labour-regjeringen trekker tilbake lovene mot hatefulle ytringer.

Dette skal være en betingelse amerikanerne vil insistere på, ifølge den britiske avisa. «Ingen ytringsfrihet, ingen avtale,» skal en kilde ha konstatert.

Vance på sin side er optimistisk til at landene vil få til en avtale, og er av den oppfatning at dersom det ikke blir noe av, vil det «se dårlig ut» for Labour, som er Starmers arbeiderparti.

The Independent skriver at Storbritannia allerede skal ha tilbudt å droppe en foreslått skatt på digitale tjenester for å få gjennom en handelsavtale. Men USA ønsker å se at lovene om hatytringer oppheves, i tillegg til at planene om en ny nettsikkerhetslov droppes.

Labour har gjort det klart at de ikke er forberedt på å gå så langt. En kilde i Downing Street sier ifølge The Independent at kravet «ikke er en del av forhandlingene». Det hvite hus skal likevel være innstilt på at dette må gjennom.

Samtaler mellom Starmer og Trump begynte forrige måned etter at USA kunngjorde tollsatser mot EU, Storbritannia og en rekke andre land. Tollen mot britene er satt på pause i 90 dager, i håp om at partene kan bli enige om en avtale i mellomtiden.

mest lest