Skatteetaten slår til mot norske OnlyFans-profiler

Avatar photo
Publisert 16. mai 2023 | 17:59

Etter at 26 nordmenn ble kontrollert, er det 18 personer som risikerer sanksjoner, og det går mot politianmeldelse i minst én av sakene for store avvik i inntektene oppgitt til Skatteetaten.

Sakene strekker seg fra noen hundre tusen til flere millioner kroner per person. Totalt er det snakk om rundt 22 millioner kroner.

Kontrollen er et resultat av økt fokus på nye forretningsmodeller og risikovurderinger.

OnlyFans er en abonnementsbasert tjeneste hvor man kan betale for det som er primært seksuelt innhold lastet opp av vanlige folk.

Tjenesten har fått mye kritikk for å være en mulig inngangsport til prostitusjon, og at tjenesten normaliserer salg av sex.

En av de som har unnlatt å opplyse inntektene sine til skatteetaten har hatt omsetning på opp til fire millioner kroner gjennom en periode på tre år.

Gjelder ikke bare OnlyFans

Odd Woxholt i Skatteetaten oppfordrer alle til å være obs på at de er pliktige til å sette seg inn i skattereglene.

– Det jo flere og flere unge som beveger seg over i digitale valuta, og alt dette her er jo ting som ikke rapporteres automatisk til skatteetaten, forteller Woxholt til VG.

Han tror enkelte kan være litt lite bevisst på regelverket og det ansvaret de selv har for å følge det.

Når man etter hvert har en ganske høy omsetning på noe en driver med så vil de fleste tenke at man beveger seg over til å drive med næringsvirksomhet.

Les også: Jordbruksoppgjøret er over: Så mye får bøndene

– Hvis man tjener mye på Onlyfans, så har man jo hatt inntekt som en selvstendig næringsdrivende, og en selvstendig næringsdrivende må holde orden på skatteplikten sin selv.

Woxholt påpeker at dette ikke bare gjelder for Onlyfans, men også andre plattformer som for eksempel YouTube og Twitch.

– Det er veldig viktig, med en gang du har inntekter så har du også plikt til å sette deg inn i skattereglene.

mest lest