Et rekordhøyt antall nordmenn har forbruksgjeld, samtidig som sykefraværet fortsetter å stige og ligger høyere enn i våre naboland.
Ifølge TV 2 har hele 3,43 millioner nordmenn nå forbruksgjeld, en økning på 7,6 prosent fra året før. Det tilsvarer over 240.000 flere personer, og er det høyeste antallet siden Gjeldsregisteret ble etablert i 2019.
– Dette er en tydelig og alvorlig trend, sier inkassorådgiver Geir Grindland i Zero Zero Kreditt til kanalen. Han peker på at inkassosakene har økt med 20 prosent på ett år, og at stadig flere havner i økonomiske problemer.
– Vi ser en økning i betalingsanmerkninger og samlet inkassogjeld. Mange havner i en gjeldsspiral, og konsekvensene kan bli dramatiske for den enkelte, advarer Grindland. Han peker på høye priser og økte levekostnader som drivkrefter bak utviklingen.
Parallelt med økende gjeldsbyrde stiger også sykefraværet. Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) lå det på 4,6 prosent i 2024, en økning på ett prosentpoeng siden 2019.
– Norge har nå det høyeste sykefraværet blant land vi vanligvis sammenligner oss med, sier seksjonssjef Tonje Køber i SSB til VG.
Hun viser til flere mulige årsaker: økt bevissthet rundt psykisk helse, høyere arbeidspress og et regelverk som gjør det enklere å være sykemeldt uten å miste jobben. Køber understreker at sammenligninger mellom land er kompliserte på grunn av ulikt regelverk. Likevel peker tallene fra 29 europeiske land på en tydelig forskjell: mens sykefraværet i land som Sverige, Danmark og Finland har falt siden pandemien, har det fortsatt å øke i Norge.
