Aftenposten setter fokus på korrupsjon i Ukraina

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 16. juni 2023 | 16:48

Går nok en gang litt motstrøms.

For en uke siden skrev iNyheter om Aftenpostens «innrømmelse» av at Ukrainas motoffensiv møtte vanskeligheter. Avisen var nokså tidlig ute med det som nå blir vanskelig å skjule for de fleste.

Vi skrev om artikkelen fordi den skilte seg ut fra majoriteten av artikler i Norge og andre vestlige land som man kan få inntrykk av har skjønnmalt de ukrainske militære styrkene og tilsvarende svartmalt kapasitet og moral hos de russiske. Konsekvensene er at publikum blir villedet.

Les også: Aftenposten «innrømmer» at ukrainsk motoffensiv sliter

Det har blitt slik fordi Vesten, inkluderte mediene, har valgt side. Dermed oppleves det som viktig å holde moralen oppe også blant eget publikum, fordi vestlige land jo finansierer denne krigen for Ukraina.

Denne uken har innrømmelsene av at den russiske motstanden er sterk og det gjøres liten framgang vært mer utbredt i vestlige medier, dog det fortsatt er lite i de norske.

Samme journalist i Aftenposten som sto bak artikkelen om motoffensiven, Per Anders Johansen, var torsdag medforfatter for en annen artikkel som også avviker fra den sedvanlige, servile «propagandaen» som serveres ellers.

«Sofaen var stappfull av dollar. Bildet viser at noe er alvorlig galt i Ukraina», er overskriften på artikkelen.

Og den dreier seg om massiv korrupsjon i det vestlig-støttede landet. Og de startet med selve sjefen for landets Høyesterett.

«Det er lettere sagt enn gjort å fylle en sofa med dollarsedler til en verdi av 35 millioner kroner. Pengene som ble funnet i sofaen på kontoret til sjefen for Ukrainas høyesterett, Vsevolod Knjazev, var ifølge politiet bestikkelser. Nå er han anklaget for å ha mottatt pengene i forbindelse med en rettssak i april, hvor dommeren avsa en dom til fordel for en ukrainsk oligark,» starter Aftenposten og viser bildene av pengene i sofaen, bilder tatt av antikorupsjonspolitiet i Ukraina.

Skjermbilde Aftenposten

«Mens ukrainske soldater kjemper for livet ved fronten, fortsetter korrupte tjenestemenn å rundstjele landet,» slår Aftenposten fast i ingressen.

– Det vil bli slutt på korrupsjon. Den er vekk nå, for nå står vi alle sammen, sa president Volodymyr Zelenskyj i november i fjor minner avisen leserne på.

Han tok feil.

Pengene i sofaen er «småpenger» sammenlignet med flere andre skandaler, skriver Aftenposten videre.

De kan fortelle at de «mange små og store avsløringene» som kommer i ukrainske mediere «vekker ekstra raseri når unge soldater dør ved fronten hver eneste dag.»

Dette er beskrivelser vi sjelden ser i vestlig presse. Her er fortellingene stort sett om et krigsvillig folk som står sammen, og hvor soldatene har god moral.

«Importen av dyre luksusbiler til Ukraina har mer enn doblet seg siden Putins invasjon. Hva skjedde? Store mengder humanitær og militær hjelp ble stående fast i endeløse køer i det korrupte tollsystemet. Tollere krevde bestikkelser. For å løse dette, ble tollreglene opphevet. Men det skapte et nytt problem.

Den første uken etter at tollfrihet ble innført, ble 14.300 biler importert. En forretningsmann i Lviv importerte for eksempel 45 luksusbiler. De solgte han videre til rike russere via Belarus.»

Aftenposten har flere eksempler:

«Flere ukrainske selskaper fikk i fjor 2,7 milliarder kroner i forskudd for å levere militært utstyr. Blant annet granater. Utstyret ble aldri levert.»

De beskriver også «fem måter å svindle Ukraina på»

«Listen over små og store skandaler i skyggen av krigen, er lang.»

1. Droner. Hver uke mister den ukrainske hæren 2500 droner. Korrupsjon og byråkrati gjør det vanskelig å importere nye. Leveransene havner i tollkø. – Den eneste måten å løse det på, er å betale bestikkelser, forteller en droneprodusent til nettavisen Censor.net.

2. Falske legemeldinger. I en rekke byer har offiserer og sykehus tatt seg godt betalt for å utskrive falske legeerklæringer. Slik unnslipper menn å bli innkalt til hæren, ifølge sikkerhetstjenesten SBU.

3. Bestikkelser for å slippe fronten. I en brigade avslørte politiet at soldater kunne betale offiserene for å slippe å bli sendt til fronten. Prisen var 75.000 hryvnjas – rundt 22.000 kroner.

4. Rådyre egg og poteter. Da krigen startet, fikk et frynsete selskap en gigantkontrakt om å levere mat til hæren for nesten fire milliarder kroner. I januar kom det frem at prisene var opptil to–tre ganger høyere enn i butikker i Kyiv.

5. Svindel med gjenoppbygning. I helgen måtte Zelenskyj sparke militærsjefen i «heltebyen» Hostomel, der Putins drøm om en lynkrig ble stoppet. Byens øverste militære sjef er anklaget for å stjele penger, som skulle gått til å bygge opp byen.

At artikkelen faktisk ble verdsatt av Aftenpostens lesere, viser avisens egen oversikt over «Mest lest»

Artikkelen til Per Anders Johansen og Helene Skjggestad troner som nr 1 de siste 24 timer.

Skjermbilde Aftenposten.

Aftenpostens artikkel skiller seg såpass ut at iNyheter mener den har nyhetsverdi i seg selv.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

mest lest