Dobling i vold blant mindreårige på fem år: – De vet de ikke kan straffes

Avatar photo
Publisert 16. juni 2024 | 00:02

De siste fem årene har det vært en dobling av vold blant de som er for unge til å straffes, ifølge tall NRK har sett.

Per Thomas Omholt, påtaleleder for Enhet Øst i Oslo politidistrikt, sier til statskanalen at de under 15 år ofte blir brukt av de som er eldre.

Han har sett saker hvor mindreårige utøver vold mens barn over 15 år er til stede, men de forholder seg passive for å unngå straff.

– Det er en trend nå som vi ser i alle typer straffbare hendelser at også de under 15 år er en del av sakene, og at de blir brukt fordi de ikke kan straffes, sier Omholt til NRK.

Tidligere har Kripos uttalt at de ser tendenser til at kriminelle gjenger rekrutterer gutter under den kriminelle lavalder som ikke risikerer fengselsstraff. Det kan være til å gjennomføre enkle oppgaver som eksempelvis overlevering av narkotika, vakthold og annet, ifølge en politirapport fra 2023.

Selv om mindreårige ikke kan straffes, har politiet en etterforskningsplikt i saker der barn er mellom 12 og 15 år.

– Vi mener det er godt forebyggende arbeid i å etterforske disse sakene, slik at vi vet hva som har skjedd og at de som er involvert får kontakt med politiet, sier Omholt til NRK.

NRK skriver at de har fått innsyn i flere ikke-publiserte videoer, fordi politiet ser at problemet øker og volden blir grovere, og at videoene derfor kan være relevante.

Statskanalen skriver at det er flere eksempler på at video av voldsgjerninger blir tatt opp og brukt for å ydmyke ofrene. Opptakene deles på sosiale medier.

mest lest