Vil ha mannskvote på 40 prosent

Avatar photo
Publisert 16. juni 2024 | 15:02

Kvinner som får bedre karakterer enn menn skaper hodebry for utdanningen for tollere. Nå vil Universitetet i Stavanger reservere 40 prosent prosent av studieplassene på tollerutdanningen for menn.

I år var det 67 prosent kvinnelige og 33 prosent mannlige søkere på tollerutdanningen. Det gis allerede to kjønnspoeng ved utdanningen, men UiS mener det er nødvendig med ytterligere tiltak på grunn av spesielle forhold ved tolleryrket.

Bakgrunnen for ønsket om kjønnsbalanse, er at «fysisk kontroll av kroppens hulrom» skal gjennomføres av en person med samme kjønn som deg.

– Tolletaten må gjøre det vi kan for å innfri de reisendes lovfestede og velbegrunnete rett til å la seg kroppsvisitere av en person av samme kjønn, noe som gjør at Tolletaten må ha god kjønnsbalanse på hvert tjenestested, sier avdelingsdirektør Hilde Simenstad i Tolletaten til Khrono.

UiS har nå søkt Kunnskapsdepartementet om innføre en kvote på 40 prosent av det  underrepresenterte kjønn, og vil at ordningen skal gjelde i fem år. Dette blir i praksis en kvote for menn, siden mannlige søkere er i mindretall.

mest lest