Forsvarssjefen: Russerne vil påvirke norske velgere

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 16. august 2023 | 07:47

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen mener at Russland ønsker at krigen i Ukraina skal dra ut i tid, slik at den økonomiske og ­militære støtten til Ukraina mister oppslutning i Vesten.

Han advarer mot en økt påvirkningstrussel fra Russland mot Norge og andre land som støtter Ukraina økonomisk og med våpen.

– Vi må være forberedt på at Russland ønsker at det skal være minst mulig samhold rundt den støtten som Vesten gir til Ukraina. Da kan påvirkning være et av virkemidlene de vil ta i bruk, sier Kristoffersen til Klassekampen.

– Alt som kan undergrave det samholdet i den vestlige støtta til Ukraina, vil tjene Russland. Så skal ikke jeg attribuere noe som helst til Russland, det må de som jobber med dette gjøre. Men det er klart det er i deres interesse at vi ikke står sammen, sier Kristoffersen.

Forsvarssjefen er bekymret for at krigen får mindre dekning i media og at vi blir mer «opptatt av oss selv enn en krig som nå har pågått i 18 måneder».

– Hva kan vi gjøre for å unngå at dette skjer?

– Ved å fortsette å sende nyheter fra krigen, fortsette å være til stede, fortsette å snakke om den, fortsette å stå sammen. Og å holde sammen i Nato, Europa og alle andre samlinger som tror på demokratiske løsninger og ikke autoritære staters angrep, sier Kristoffersen.

mest lest