Arendalsuka: Ut å stjæle andres penger

Avatar photo
Ole Asbjørn Ness
Featureredaktør iNyheter
Publisert 16. august 2024 | 16:32

Dette er en kommentar.

Det er på tide å oppsummere fem ting jeg har lært av Arendalsuka 2024:

1. Det gjelder å lobbe, ikke å jobbe.

Førsteamanuensis ved BI, Espen Henriksen, advarte mot denne trenden. Han mente folk burde «jobbe, ikke lobbe». idiot! Med dette avslørte Espen Henriksen at han er håpløst naiv. Å jobbe er noe vi nordmenn holdt på med i forrige århundre; på 2020-tallet burde selv en akademiker fra BI ha forstått, at når staten blir stadig rikere og rike nordmenn flytter, da er det staten man må stikke et sugerør i for å få penger.

2. Staten er fantastisk flink til å plukke vinnere (sammen med andre). 

Ifølge all økonomisk teori og «akademikere» som Espen Henriksen, er det galskap for staten å forsøke å plukke fremtidens vinnerindustrier i form av for eksempel batterifabrikker (vinner Arendalsuka 2022, nå konkurs), hydrogen (vinner Arendalsuka 2023, snart konkurs), flytende havvind (vinner Arendalsuka 2024, aldri lønnsomt ifølge Energidepartementet). 

Men Espen Henriksen fikk passet påskrevet av ingen andre enn Frithjof Norman Lund, managing partner og senior partner i McKinsey, et av verdens mest innflytelsesrike konsulentselskaper (de bidro blant annet til å gjøre opioidet OxyContin til en skikkelig salgsvinner i USA!). Han kunne nemlig forklare at verden er «sammensatt», og at det faktisk ikke er slik at noen bransjer klarer seg helt uten offentlig innblanding (!) 

Næringsminister Cecilie Myrseth kunne forklare at staten ikke skulle plukke vinnere alene, men at de skulle gjøre det sammen med NHO og LO! Og etter å ha fått inn den fulltrefferen, så Espen Henriksen ganske dum ut!

3. Skam er for idioter! Dobbeltmoral er dødsbra! 

Det ga toppsjef Lars Kristoffersen i bilfraktrederiet Wallenius Wilhelmsen et glimrende eksempel på da han skjelte ut oss nordmenn som ansvarsløse karbonprofitører. Ifølge ham har nordmenn bygget en enorm rikdom på å selge global oppvarming gjennom olje og gass. De eneste som kanskje er verre enn oss, er bilfraktrederiet Wallenius Wilhelmsen, som er verdt over 400 milliarder kroner, tjent på å transportere fossile biler! Lars Kristoffersen kjenner igjen en klimaprofitør når han ser en, især i speilet, men håper nå at politikerne får opp farten med å subsidiere metanol, biofuels og hydrogen, slik at Wallenius Wilhelmsen kan bli enda litt rikere og redde verden samtidig! Det er sånn nytale som Arendal digger!

4. For det er nytale som gjelder! 

Forfatteren George Orwell ga oss begrepet nytale, der han viser hvordan et autoritært system snur opp ned på begrepene. krig er fred, dekarbonisert petroleumsproduksjon,  og denne nytalen skal ikke bare påvirke, den skal begrense selve vår tanke. 

Dette har mennesker som vår utenriksminister Espen Barth Eide tatt konsekvensen av, og når han er blitt invitert til å holde et foredrag om «the world as it is», snakker han konsekvent om verden slik han skulle ønske den var, regulert av lover og regler og trygget av en rettferdig verdensdomstol og verdenspoliti, og så kaller han dette synet for progressiv realisme. 

Barth Eides drømmer er like realisme! 

Det er herlig frekt, og skaper så mye forvirring at det er vanskelig å snakke imot ham, for ethvert motargument kan bli besvart med: «Er du imot realisme og rettferdighet?» Espen er på vei til en internasjonal toppjobb, det er helt sikkert. Og for å si det på nytalsk: Han vil gjøre en glimrende jobb!

5. Mennesker gjør forretninger med mennesker. 

Det betyr at du må bli venner først, og så kan vi hjelpe hverandre med å bli rikere. Hva ellers er vitsen med vennskap? A kan sikre subsidier til B som kjøper av C som snart vil ansette A. I så måte er Arendal fantastisk. Her er det kos og klem, og man er positive. Hvis man mener at subsidier er teit, at flytende havvind er dyrt, at det grønne skiftet må kutte også globale utslipp, eller har andre lignende ekstreme holdninger, da er man utenfor det gode selskap. Ekstremister har man ikke plass til på demokratiets dansegulv. 

Så da står vi altså igjen med skamløse mennesker som elsker å lobbe med hverandre og som skal hjelpe hverandre med å plukke fremtidens vinnere. Eller som sagt på nytale: Det blir utrolig lønnsomt for samfunnet! En omstilling som Høyre kaller det.

iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

iNyheter er på plass på Arendalsuka med reporter Ole Asbjørn Ness

mest lest