Høie ville sparke Guldvog: – Dette går ikke

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 16. september 2022 | 15:24

Tidligere helseminister Bent Høie var i tvil om Bjørn Guldvog var rett mann til å lede Helsedirektoratet.

«Jeg mente at Guldvog var en god leder av Helsedirektoratet, men hadde lenge vært bekymret for om han var sterk nok til å lede i en krise som denne», skriver Høie i sin nye bok «Uro i koronaens tid» som lanseres neste uke, ifølge NRK.

Regjeringen hadde gitt Guldvog fullmakter etter smittevernloven til å håndtere koronautbruddet, men Høie synes at det gikk for tregt.

– Jeg opplevde at direktoratet som hadde fått myndigheten ikke tok den helt, og så var de i en situasjon der de skulle forholde seg til FHI som den faglige rådgivende enheten. Når de var uenig så forstår jeg det var vanskelig, sier Høie til NRK.

– Jeg opplevde at det gikk for sent og at man ikke hadde tilstrekkelig tiltak i dagene opp mot 12 mars. Da lurte jeg på om Bjørn Guldvog var den rette til å lede dette, sier han.

Ifølge Høie toppet det seg i et ampert møte i helsedepartementet om morgenen mandag 9. mars. FHI-direktør Camilla Stoltenberg og Guldvog var kalt inn etter motstridende budskap fra FHI og Helsedirektoratet i mediene gjennom helgen.

Uenigheten førte til at han etter møtet uttrykte til sin departementsråd Larsen at «dette går ikke»: Han var bekymret for om Guldvog var sterk nok til å lede i en krise som denne.

«Han vegret seg for å sette ned foten når Stoltenberg og fagfolkene ved FHI var uenige med ham og Helsedirektoratet», skriver Høie.

Forslaget om å bytte ut Guldvog falt ikke i god jord hos departementsråd Bjørn-Inge Larsen, som Høie skriver at ble «helt hvit i ansiktet» over forslaget. Det var nettopp Larsen som Høie ville sett inn i stillingen som Helsedirektør.

Løsningen ble ifølge Høie å sette nye folk inn i Helsedirektoratets ledelse for å styrke teamet rundt Guldvåg. Den som deretter ble ansiktet utad ble Espen Rostrup Nakstad, som da jobbet på CBRNE-senteret ved Oslo universitetssykehus. Han ble en medieyndling, skriver Høie.

– Mitt syn på Bjørn Guldvog endret seg totalt etter dette. Da han fikk de rette folkene rundt seg, ble han selv en tydelig leder, skriver han også.

 

mest lest