VG: – Det er vanskelig å se hvordan Erna kan overleve politisk

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 16. september 2023 | 22:21

Nesten to millioner nordmenn leser (av gammel vane) VG hver dag. Nå spår avisen av Sindre Finnes’ om fattende aksjehandel angivelig bak ryggen på sin kone, kan felle henne fra lederjobben i Høyre og dermed feie henne ut av norsk politikk.

Tidligere fredag ble det kjent at Finnes gjorde 3640 aksjehandler mens kona Erna Solberg var statsminister fra 2013-21. Hun hevdet at hun ikke kjente til noe av dette og at mannnen bevisst hadde ført henne bak lyset og skjult handlene.

– Han har sittet igjen med omtrent samme porteføljen ved årsslutt hvert år når aksjonærregisteret oppdateres. Dette er gjort for å skjule omfanget av handelen for meg og for omverden.

– Det er et alvorlig tillitsbrudd, sa Solberg og så opp fra notatene under pressekonferansen.

På et punkt tok hun også til tårene.

Les også: Gråtkvalt Erna Solberg: – Sindre har lurt meg helt bevisst

I en kommentar i VG skriver politisk redaktør Hanne Skartveit at Finnes har «løyet og bedratt, gjennom mange år. (…) Det er grovt. Om det er mulig å reparere et slikt tillitsbrudd, kan bare de to finne ut av.»

Ekteskapsproblemer og mulig skilsmisse, med andre ord, er det VG antyder. Men så til politikken:

«Norge har i åtte år hatt en statsminister som har vært inhabil i viktige saker. Omfanget kan vokse også i dagene og ukene fremover. Høyre har en statsministerkandidat som kan bli etterforsket av Økokrim. Det er vanskelig å se hvordan Erna Solberg kan overleve dette politisk,» skriver Skartveit.

Les også: Sissener mener Solberg må gå av: – Det er helt på trynet

Hun antyder også at Solberg har visst at noe var galt gjennom hele sommeren og at dette er årsaken til hennes relativt dårlige figur gjennom valgkampen. Solberg har vært «en ganske blass utgave av seg selv,» mener Skartveit og skriver at det virker som noe «har plaget henne».

Og går Solberg, kan det også gi Ap en mulighet til å bli kvitt Støre før valget i 2015, tror Skartveit. For de kunne ikke kjørt frem Brenna eller Vestre mot en så dreven politiker som henne.

Hun avslutter:

«Toppolitikere er vant til å stå i stormen. Som regel har de noen der hjemme som kan ta imot dem når det blir for stritt. Et trygt sted der de kan puste, og la alle forsvarsverk falle. Snakke helt fritt. Kanskje felle en tåre. Eller banne fordi noe har gått på tverke.

Den muligheten har ikke Erna Solberg nå. Han som skulle være der for henne, har sviktet henne grovt. Ikke bare har Sindre Finnes satt konas stilling i spill. Han kan også ha endret norsk politikk i lang tid fremover.»

Er dette slutten på Erna Solbergs lange politiske karriere?

mest lest