Giske vil kopiere danske sosialdemokraters «beintøffe» innvandringspolitikk.
Trond Giske (58) prøver å komme seg tilbake på Stortinget, og tilbake som en ledende politiker i Ap. Fra sin maktbase i Nidaros Sosialdemokratiske Forum «plager» han Støre og partiledelsen med sine analyser og kritikk.
Noen kaller ham «populist».
Nå er det innvandringspolitikken Giske vil endre i Ap. Og det danske søsterpartiet. Socialdemokratiet er forbilde. De har blitt så strenge i innvandringspolitikken at Dansk Folkeparti nesten er utradert. I 2015 fikk Dansk Folkeparti 21,1 prosent av stemmene i Folketingsvalget. Ved valget 2022 var de nede i 2,6 prosent.
I helgen var den danske innvandringsministeren Kaare Dybvad Bek fra Socialdemokratiet hovedtaler på Tranmælkonferansen som Giske åpnet på Folkets Hus i Trondheim på fredag.
Bek mener streng innvandringspolitikk er naturlig for et parti som vil appelere til arbeiderklassen.
– Det viktigste argumentet for en streng innvandringspolitikk, hvis man er sosialdemokrat, er at for høy innvandring utfordrer det sosiale samholdet. Alle byrdene legges på de som har minst fra før, sier han til Klassekampen.

En av faktorene i dette at sosialdemokratiske partier, med unntak av det danske, har stått for en relativt liberal politikk, er at politikerne ikke er representative for arbeiderklassen. De er snarere i et elitesjikt.
I tillegg er velgerne i stor grad offentlig ansatte, som får mer å gjøre desto flere innavndrere og sosialklienter det blir.
Det skriver riktignok ikke Klassekampen noe om.
Trond Giske henger seg imidlertid på i analysen. Overklassen trodde de vant på innvandring, det er arbeiderklassen som taper.
– Folk ønsker en streng innvandringspolitikk, og arbeidsfolk ønsker det mest. Det er Groruddalen, ikke Bærum som bærer byrdene ved integrering og bosetting, som Bek sa i sitt foredrag. I Bærum betyr innvandring først og fremst billigere husvask og levering av mat. Det er veldig stor klasseforskjell i hvordan innvandring oppleves, sier Giske.