Ukraina lanserte «massivt angrep» mot Donetsk: – Takk til alle som kjemper

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 16. desember 2022 | 04:34

Ukrainske styrker har gjennomført det største angrepet på den okkuperte Donetsk-regionen siden 2014, ifølge den russisk-innsatte borgermesteren.

Angrepene kommer i kjølvannet av harde kamper øst i landet.

Donetsk har vært holdt av russiskstøttede separatister i åtte år, og det er en av fire ukrainske regioner som Moskva annektere i oktober.

– Førti MLRS raketter ble avfyrt mot sivile i byen vår, sa borgermesteren Aleksey Kulemzin torsdag på Telegram, og han la til at dette var det største angrep siden 2014.

Kulemzin delte bilder på Telegram av skader på bolig- og næringsbygg og en katedral.

Krigen i Ukraina trappet seg opp lenger sør da Russland også lanserte nye angrep på Kherson over natten, etter en bølge av dødelige granatangrep i regionen tidligere denne uken. Ukrainske styrker tok tilbake kontrollen over byen i forrige måned i et av de mest betydningsfulle gjennombruddene i krigen til dags dato, skriver CNN.

Byen ble truffet 86 ganger med «artilleri, MLRS, stridsvogner, bombekastere og UAVer» i løpet av de siste 24 timene, ifølge regionsjefen for Khersons militæradministrasjon.

Pågående granatangrep fra Russland har drept minst to personer torsdag og såret ytterligere tre personer, opplyser Jaroslav Janusjevytsj på Telegram.

Les også: Taliban håver inn massive mengder kontanter for «humanitær hjelp»

Russiske styrker angrep kommandopostene til to ukrainske hærbrigader i Kharkov-regionen det siste døgnet  i Ukraina, rapporterte forsvarsdepartementets talsmann generalløytnant Igor Konasjenkov torsdag, ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass.

Russiske styrker hindret et forsøk fra ukrainske hæren å rykke frem i Lugansk det siste døgnet, rapporterte Konasjenkov.

Den russiske hærens luft- og artilleriangrep hindret et motangrep fra fire ukrainske angrepsgrupper i tre lokalsamfunn i Lugansk det siste døgnet, sa generalen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs daglige video tale:

– Bare i dag bombet Russland Kherson mer enn 16 ganger! Bare på 1 dag! Det er slik hver dag. Kharkiv-regionen ble igjen beskutt. Brutale russiske angrep fortsetter i Donbass. Okkupantene kaster alt – uansett hva de har – i offensiven. De kan ikke beseire hæren vår, så de ødelegger fysisk hver by og landsby – slik at det ikke er bygninger eller til og med vegger som kan brukes til noen form for forsvar.

– Den eneste måten å stoppe dette på er å presse russiske terrorister ut av ukrainsk land steg for steg. For å fortsette presset på Russland. Å finne nye måter å holde russiske terrorister, russiske oligarker som hjelper terroriststaten og alle russiske tjenestemenn og propagandister til ansvar for alt de gjør mot Ukraina og frihet.

– Takk til alle som kjemper og jobber for Ukraina! Takk til alle som holder fronten i Donbas, i sør, som holder grensen, som beskytter vår himmel og vårt folk.

USA vil sende Patriot rakettforsvarssystem til Ukraina

mest lest