Ber ukrainske menn reise tilbake for «å kjempe for landet sitt»

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 17. januar 2024 | 09:55

På NRK Debatten tirsdag kveld var temaet ukrainske flyktninger i Norge. Har Norge kapasitet? Og hva med president Zelenskyjs oppfordring til ukrainske menn om å reise tilbake for å kjempe for landets sitt?

Det er snakk om en varslet mobilisering av 500.000 nye soldater (menn). Anslagsvis 150.000 ukrainske soldater er drept eller såret ifølge vestlige etterretningskilder.

Så langt har 72.000 ukrainere fått opphold i Norge siden februar 2022. ca. 15600 av disse er menn i stridsdyktig alder (18-59 år) ifølge tall presentert av NRK.

– Alle ukrainere.., eh ukrainske menn i stridsdyktig alder må stå opp og kjempe for landet sitt, sa Erlend Wiborg på spørsmål fra programleder Nina Owing og mente Norge burde sende de ukrainske mennene tilbake.

Han fikk støtte fra Høyres Mari Holm Lønseth.

– Jeg håper alle mennene som er i Norge nå i stridsdyktig alder lytter til den veldig klare oppfordringen Zelenskyj kommer med. Han sier det at hvis man ikke klarere å mobilisere, så er det kritisk for om man klarer å vinne, sa hun.

Lønseth trakk deretter sammenlikningen til hvis Norge var okkupert og at noen ikke ville være med å kjempe for friheten.

– Jeg håper de som er mobilisert til krig reiser og også bidrar til tjenesten, så vi slipper å eventuelt sette inn tiltak for det, sa hun.

SVs Andreas Sjalg Unneland svarte unnvikende på spørsmålet om ukrainske menn skulle sendes tilbake, men påpekte at den kollektive beskyttelsen gjaldt alle.

– I dag er det alle, så dere mener at ingen skal sendes ut, spurte NRKs Nina Owing.

– Vi mener at menneskene som har kommet til Norge for å søke trygghet og har flyktet fra en krig i utgangspunktet skal få lov til å bli i Norge, svarte Unneland.

Kollektiv beskyttelse kan opphøre

I programmet ble det også diskutert om den kollektive beskyttelsen som nå gjelder alle uansett hvor i Ukraina de kommer fra, skulle avvikles.

NRKs utenrikskorrespondent Morten Jentoft sa innledningsvis at noen deler av Ukraina er relativt trygge. Man kunne risikere å bli truffet av russiske missilangrep, men sivile var ikke direkte mål og det var deler av øst og sør som var utsatt for krigshandliger.

Erlend Wiborg mente det måtte prioriteres hvor i Ukraina flyktningene kommer fra, når det gjelder hvem som skal få beskyttelse i Norge. Alle kan ikke få komme.

– Nei. Det har vi rett og slett ikke kapasitet til. At Norge ga kollektiv beskyttelse fra starten av utvidelsen av krigen mener jeg var helt riktig og det var noe Fremskrittspartiet støttet. Nå er vi en situasjon der kapasiteten er sprengt ute i mange kommuner, sa Wiborg.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) var heller ikke avvisende til å skille geografisk på trygge og mindre trygge områder.

– Da må vi se på om vi skal gi kollektiv beskyttelse til de som er fra områder flykte internt i Ukraina. Det vurderer vi nå, sa hun.

mest lest