Russland importerte militærutstyr for 2,9 milliarder dollar fra vestlige land i fjor

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 17. januar 2024 | 17:36

Den ukrainske presidentens kontor meldte onsdag at vestlige firmaer eksporterte militærutstyr til en verdi av 2,9 milliarder dollar til Russland i løpet av de ti første månedene av det siste året.

Totalt sett fortsatte importen av militærutstyr til Russland på et nivå som var 90 prosent av det som var før den omfattende invasjonen i februar 2022. Dette skjedde selv om vestlige land hadde innført forskjellige sanksjoner mot Russland i løpet av denne tiden.

Den skriver den estiske statskanalen ERR.

I sin erklæring refererte presidentkontoret til en undersøkelse utført av Kyiv School of Economics, den tidligere amerikanske ambassadøren i Moskva, Michael McFaul og Andri Jermak, som er leder for presidentens kontor under den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj blant andre.

«Vi fant over 250 deler fra vestlige bedrifter i det russiske militærutstyret som enten ble ødelagt eller tatt av Ukraina,» sa presidentkontoret. Kyiv School of Economics anslår at nesten 2.800 ulike utenlandske deler har blitt funnet i russisk militærutstyr, inkludert i de russiske Kinzjal-missilene som blir brukt av Kreml til å angripe den ukrainske sivilinfrastrukturen fra luften.

«Omtrent 95 prosent av alle delene som ble funnet i russisk våpenutstyr, stammer fra Vesten, og hele 72 prosent av disse er kun amerikanske,» påpekte rapporten.

Kyiv har gjentatte ganger bedt sine allierte om å styrke sanksjonene mot Russland og lukke smutthullene som tillater omgåelse av sanksjonene. Dette fordi Moskva ifølge dem fortsatt kan importere militære varer fra vestlige land, noe som muliggjør videre krigføring mot Ukraina.

mest lest