Lørdag 18. januar markerer en viktig milepæl for kryptovalutaens plass i Norge når Bitcoinpolitisk Institutt Norge (BPI) har sitt stiftelsesmøte. Initiativet, ledet av Svein Ølnes, har som mål å øke forståelsen av Bitcoin blant politikere og sikre fornuftige reguleringer for mining, sparing og bruk av kryptovaluta.
BPI Norge ble etablert etter blant annet flere forslag fra norske politikere om å utrede et forbud mot Bitcoin-mining, noe som har skapt uro i kryptomiljøet. Organisasjonen mener slike forslag er symptomer på kunnskapsløshet og manglende forståelse for Bitcoins rolle som både teknologi og økonomisk innovasjon.
– Det sirkulerer mange myter om Bitcoin blant politikere, og disse trenger en grundig avliving, uttalte Svein Ølnes nylig i en episode av podcasten Bitcoinsnakk med BPI-nestleder, Håkon Sandbakken.
For Ølnes, som tidligere var seniorforsker ved Vestlandsforskning og underviser i Bitcoin- og blokkjede-teknologi, er dette arbeidet både nødvendig og presserende.
Hårete mål – men realistiske ambisjoner
Instituttets visjon er å samarbeide med politikere, økonomer, energiprodusenter, akademikere og miljøforkjempere for å bidra til et mer rettferdig økonomisk system.
På kort sikt håper de å etablere seg som en sentral kunnskapskilde og påvirkningsaktør. På lengre sikt ønsker de å se en endring i hvordan Norge håndterer Bitcoin, både som teknologi og som økonomisk ressurs.
Blant instituttets hovedmål er det å fremme bærekraftig Bitcoin-mining i Norge. Med tilgang til fornybar energi mener grunnleggerne at Norge har en unik mulighet til å utnytte mining som en del av sin kraftkrevende industri, samtidig som landet kan styrke sin økonomiske motstandsdyktighet gjennom en strategisk Bitcoin-reserve.
Organisasjonens strategi for 2025-2026 inkluderer følgende:
- Arrangere seminarer og webinarer for å spre kunnskap blant politikere, journalister og allmennheten.
- Publisere en rapport om Bitcoin-mining i samarbeid med eksterne aktører.
- Opprette en kunnskapsbank med kvalitetssikret informasjon om Bitcoin på organisasjonens nettsider.
Les også: Nordmenn eide krypto for 17,3 milliarder: – Verdenshistoriens raskest voksende investeringsobjekt
Artikkelen fortsetter.
Åpenhet og profesjonalitet
Med slagordet «Studér Bitcoin» ønsker BPI Norge å være en troverdig og transparent aktør i debatten. Informasjon om medlemskap og donasjoner oppdateres jevnlig, og i skrivende stund har instituttet mottatt 79 medlemskontingenter og 25 258 kroner i Bitcoin-donasjoner.
Grunnleggerne understreker viktigheten av at kommunikasjonen fra instituttet skal være faktabasert og profesjonell.
– Vi skal unngå enhver form for konspirasjonsteorier og holde oss til dokumenterbare sannheter. BPI Norge skal heller ikke gi urealistiske løfter om en bedre verden, men fokusere på hvordan Bitcoin kan bidra til bedre løsninger innen økonomi, energi og teknologi, skriver organisasjonen i sitt strategidokument.
Artikkelen fortsetter.
Les også: Eric Trump: – Bitcoin vil nå én million dollar
Faglig tyngde og erfaring med inn i instituttets lederskap
2024 var et viktig år for Bitcoin, forklarer lederen for BPI Norge til iNyheter. Det var året Bitcoin ble mainstream og akseptert av de fleste, spesielt i USA, sier Svein Ølnes.
– Dessverre ligger Norge etter, og i Bitcoin-miljøet har vi sett et behov for en mer koordinert innsats for å formidle mer kunnskap, uttaler lederen.
Og nettopp kunnskap får Bitcoinpolitisk Institutt Norge med Svein Ølnes.
Han er en akademisk tungvekter med over 20 års erfaring som prosjektleder for ulike IT-prosjekter ved Vestlandsforsking. Der jobbet han som seniorforsker med publikasjoner innen pengesystemer og økonomi, Bitcoin- og blokkjede-teknologi, innovasjon og digitalisering. Videre har Ølnes en mastergrad i digital valuta fra Universitetet i Nicosia og en cand.agric.-grad fra NMBU.
BPI Norge tar inspirasjon i hvordan søsterorganisasjoner driver sin virksomhet, blant annet ved Bitcoin Policy Institute i USA og Bitcoin Policy Institute UK, hvor man har hatt suksess ved spesielt å nå ut til politikere i Washington.
– Hvordan planlegger dere å nå politikere, der kanskje de fleste allerede har et negativt syn på Bitcoin?
– Vi må komme i kontakt med så mange parti og personer som mulig, og prøva å formidle fakta om Bitcoin. Det blir ingen misjonering, men formidling av faktabasert kunnskap, med underbygging av vitenskapelige undersøkinger der det er mulig, sier Ølnes til iNyheter.
Les også: Gull mot prisrekord: – Vel, det er kronen som svekker seg
– Det viktigste på kort sikt, er å stoppe useriøse forslag
Den mest prekære krypto-saken å ta tak i for å rette misforståelser og heve kunnskapsnivået, er Bitcoin-mining. Det haster, understreker Ølnes.
– Alle partiene, minus Venstre, har sagt at de ønsker å forby Bitcoin-mining i Norge, noe BPI mener baserer seg på manglende kunnskap om prosessen og manglende kunnskap om energisystemet vårt.
Norge har allerede en mining-aktiviteten som er høyere enn mange andre land målt opp mot folketall, forklarer Ølnes videre.
– Det er dette de fleste politiske parti vil stoppe, men uten å forstå at Bitcoin-mining ikke konkurrerer ut annen bruk av strøm. Bare i tilfellet av sterk subsidiering av strømmen vil det skje, sier han, og følger opp med:
– Det viktigste på kort sikt, er å stoppe useriøse forslag som forbud, og å arbeide for stabile og ikke-diskriminerende rammevilkår, så vil resten gå av seg selv.