Fox-eier om Trumps påstander om valgfusk: – Virkelig sprø greier

Avatar photo
Publisert 17. februar 2023 | 16:38

«Vær så snill og få henne sparket. Dette må stoppe umiddelbart, som i kveld. Det skader selskapet målbart.»

De som har fremstilt påstandene om valgfusk etter Trumps valgnederlag i 2020 som troverdige på Fox News, tror tilsynelatende ikke på valgfusket selv.

Dette kommer etter at en rekke interne meldinger og vitneavhør ble lagt frem i forbindelse med et søksmål mot Fox News.

Dominion, selskapet som står bak stemmesystemet ble benyttet av mange delstater under presidentvalget i USA i 2020, har saksøkt Fox News. Årsaken for dette skal være påstander om at deres programvare var rigget mot Trump, og at de i hemmelighet eies av Venezuela. Disse anklagene ble gjentatte ganger fremsatt på Fox News’ kanaler, ifølge rettspapirene.

«Jeg avslørte henne. Det er sinnssykt.»

I rettspapirene gjengis interne kommunikasjoner mellom Fox News-ansatte. Dette inkluderer folk som Tucker Carlson, Rupert Murdoch, Laura Ingraham, Steve Bannon, of flere.

Meldingene som har blitt offentliggjort får det til å se ut som at mange i Fox News var klar over at påstandene om valgfusk ikke hadde god dekning. Fox News hevder selv at meldingene er tatt ut av kontekst.

Den populære konservative TV-profilen Tucker Carlson, skal ha sagt følgende:

«Sidney Powell lyver forresten. Jeg avslørte henne. Det er sinnssykt.»

Det skriver han i en melding et par uker etter valget i 2020. Meldingen ble sendt til Laura Ingraham, som så svarte:

«Sidney er fullstendig sprø. Ingen vil jobbe med henne. Det samme gjelder Rudy Giuliani.»

Sidney Powell var en del av Trumps juridiske team som forsøkte å få snudd valgresultatet i 2020.

«Seerne våre er bra folk, og de tror på det», fortsetter Tucker Carlson, som tydelig gir uttrykk for at han ikke gjør det, ifølge The New York Times.

– Forferdelige greier

Selv styreleder, eier og mediemogul Rupert Murdoch (91), omtaler valgjuksanklagene som «virkelig sprø greier». Etter å ha sett Sidney Powell og Trump-advokat Rudy Giuliani på TV, sier han til en av kanalens toppledere:

– Forferdelige greier som vil skade alle, er jeg redd.

Murdoch skal i november i fjor ha gjort det klart at han ikke vil støtte Trump om han stiller til valg igjen.

– Vi har vært tydelige med Donald. Vi kan ikke gi ham vår støtte om han stiller som predisent igjen, skal han ha sagt den gang.

Les også: Fox News vil ikke støtte Trump om han stiller til valg igjen

Den 12. november publiserte Fox-reporteren Jacqui Heinrich en tweet der hun poengterte at det ikke fantes bevis for valgfusk hos Dominion.

«Vær så snill og få henne sparket. Dette må stoppe umiddelbart, som i kveld. Det skader selskapet målbart. Aksjeprisen er nede. Ikke en spøk,» skal Tucker Carlson ha skrevet i en privat meldingsutveksling med Hannity og Ingraham.

Neste morgen var Heinrich’s twittermelding slettet.

Økonomisk agenda

Dominion hevder i sitt søksmål at Fox med vitende og vilje spredte løgner om valgfusk for å øke seertall.

I sitt motsvar skriver Fox at Dominion tar uttalelser ut av kontekst. De viser til at Trumps uttalelser var «unektelig nyhetsverdige». Og at saken til syvende og sist handler om ytringsfrihet.

– Det vil være mye støy og forvirring, som er satt i gang av Dominion og deres opportunistiske oppkjøpsfond-eiere. Men kjernen i saken er pressefriheten og ytringsfriheten, som er en grunnleggende rettighet slått fast i grunnloven, skriver Fox i en uttalelse.

The New York Times har skrevet om saken.

Høyesterett: Du kan ikke miste førerkortet om du promillekjører med elsparkesykkel

mest lest