Vedum møter sine egne: – Det blir ikke bygd noen nye kabler så lenge vi har makt i landet. Det er sikkert!

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 17. februar 2023 | 18:49

Partileder og finansminister Trygve Slagsvodl Vedum har sett oppslutningen blant folket rase ned mot og under sperregrensen. Og kritikken kommer også fra egne partifeller. Nå løfter han brystkassen og kommer med erkjennelser og lovnader.

– De to store utenlandskablene skulle ikke vært bygd. De gjør det altfor sårbart slik de slår inn nå. Men de er bygd. Det må vi bare forholde oss til, sa han fredag under årsmøtet i Buskerud Sp i Drammen.

Deretter:

– Men det blir ikke bygd noen nye så lenge vi har makt i landet. Det er helt sikkert!

Like foran satt Per Olaf Lundteigen, Vestfossen-mannen som sitter på Stortinget for Sp og som har kommet med åpen kritikk av egen partiledelse.

– En har løftet på steiner og vridd seg unna, og folk har mistet tilliten til regjeringens håndtering, sa Sp-veteranen i et intervju med NRK denne uken

Lundteigen (69), som har sittet på Stortinget siden 1993, mener folk på grasrota i eget parti er forbanna.

– De er både forbanna og oppgitt, og det er helt uvirkelig. Sp gikk ut av Syse-regjeringen på industrikonsesjonsloven i sin tid, og denne saken er jo mye, mye viktigere. Vi har ikke gått til valg på den høyprispolitikken som praktiseres i dag, fortsatte Lundteigen.

Lundteigen ville heller sett en makspris på 70 øre og «en forsiktig regulering» av kablene til kontinentet.

– Det skal være en balanse mellom import og eksport når du har lav fyllingsgrad, sa han.

– Denne løsningen må kombineres med en prisnedskriving av strømmen for alle sluttbrukere i Norge, ned til 70 øre per kilowattime.

Og fredag var altså partileder Vedum på plass i hjemfylket. Han fikk stående applaus da han gikk på talerstolen, skriver NRK.

– Nå er det et regjeringsoppnevnt utvalg som skal gå igjennom nettopp dette som Per Olaf foreslår, sa Vedum i talen – og la til:

– Det hadde aldri skjedd om ikke Sp hadde vært i regjering.

Fem fylkeslag i Senterpartiet møtes denne helga for å vedta nye strømkrav til egen regjering inn mot landsmøtet i mars. Fra Buskerud skal Vedum videre til eget fylkesårsmøte i Innlandet.

Også der venter utålmodige Sp-folk, skriver NRK.

Men Vedum lover ikke å stenge kablene. Det er ikke bare å rive i stykker inngåtte avtaler med europeiske land.

– Vi kan ikke bryte internasjonale avtaler på et blunk. Da blir det så mye bråk, sa han til partifolk i Drammen.

Soldater dør – mens norske partiledere serverer floskler (+)

mest lest