Annonsert innhold fra Wineandbarrels.
Å velge riktig vin til maten er helt avgjørende for en vellykket gastronomisk opplevelse. Riktig vin utfyller og beriker matens smak, mens feil vin kan føre til full kollisjon mellom ulike smaker.
Her hos Wineandbarrels byr vi på et stort utvalg av møbler og tilbehør til vin. Våre vinstativ fås i en rekke formater og størrelser og passer i ethvert hjem. Vi kan vin, og i denne artikkelen deler vi noen tips for å velge riktig vin til maten.
Sørg for å matche intensitet og tyngde
En enkel tommelfingerregel er å kombinere tung mat med tyngre viner, og lette måltider med en lettere og lysere vin. Typiske eksempler inkluderer å matche en saftig biff med en robust Cabernet Sauvignon eller en kraftig Malbec. En lettere vin kan fort komme tapende ut i kampen mot det smakfulle kjøttet, mens tyngre vin gir en fin balanse.
En lett vin, som en tørr Sauvignon Blanc, står seg derimot meget godt sammen med et lettere måltid. Eksempler inkluderer skalldyr og salater.
Søte viner passer til mat med sterkt krydder og mye salt
Søte hvitviner bør ikke kombineres med mat som ikke har en sterk og markant smak. Vinens sødme kan da få overhånd, og prege opplevelsen i for stor grad. Derimot kan du med hell kombinere søte viner, som Riseling eller Moscato, med mat som har mye sterkt krydder og salt. Eksempler inkluderer indisk mat, Thai karri og lignende.
Sødmen i vinen vil her balanseres av matens krydder og intensitet. Du vil få en smaksopplevelse hvor mat og vin utfyller hverandre på en fin måte.
Tørr vin passer utmerket til lettere mat uten så sterk smak. For eksempel mange typer sjømat. Tørre viner bør derimot ikke drikkes med søt mat, sånn som desserter og kake.
Mat og vin fra samme land går hand i hand
For å gjøre det virkelig enkelt, kan du velge å kombinere vin som kommer fra samme land som maten du skal servere. Det er jo ofte slik at det lokale kjøkken og vinkultur har utviklet seg i takt, og dermed er det naturlig at de utfyller hverandre på en heldig måte.
Du kan for eksempel finne mange italienske viner, sånn som Chianti eller Barolo, som passer utmerket med ulike pastaretter. Skal du servere tapas, må du nesten ty til en flaske Rioja.
Når det er sagt, er det faktisk ikke alle typer tapas som passer med denne vintypen. For eksempel er det ikke alltid like vellykket å velge en Rioja, som har mye tannin, med sjømat. Mye autentisk baskisk tapas er sjømatbasert. Da kan en spansk Albarino gjøre susen.
Når det kommer til Portugal, er det ingenting som passer bedre til en typisk portugisisk bacchalau-rett enn landets berømte grønne viner, Vinho Verde. Også i Libanon har de en meget velutviklet vinkultur. Dersom du serverer mat som falafel, kibbeh, eller tamoule, vil en libanesisk Cinsault eller Carignan passe som bare det.
Til syvende og sist er det smak og behag som avgjør
Det som til slutt bør veie tyngst er din egen smak. Stol på din egen gane, og ikke vær redd for å prøve deg frem. I gamle dager var det mange i Norge som alltid, konsekvent kombinerte hvitvin med all sjømat. Dette er nå ansett som helt misvisende.
Det finnes en lang rekke hvitviner som slettes ikke passer til sjømat. Det kryr dessuten av rødviner som står seg aldeles strålende til havets delikatesser. Med andre ord er det ikke sånn at det finnes et ufeilbarlig regelverk å holde seg til.
Derfor bør du ikke blindt følge ekspertenes råd. Bruk heller våre anbefalinger som en generell pekepinne mens du selv eksperimenterer.