Vitenskapsmenn har oppdaget mekanismen bak hvordan aspirin kan redusere spredning av enkelte kreftformer ved å stimulere immunsystemet, ifølge en pressemelding fra University of Cambridge.
Forskerne mener at denne oppdagelsen vil støtte pågående kliniske studier og kan føre til målrettet bruk av aspirin for å forhindre spredning av visse krefttyper, samt utvikling av mer effektive legemidler mot kreftmetastaser.
«Til tross for fremskritt i kreftbehandling, får mange pasienter med tidlig stadium av kreft behandlinger som har potensial til å være helbredende, men senere tilbakefall på grunn av mikrometastaser – kreftceller som har spredt seg til andre deler av kroppen, men forblir i en latent tilstand,» sier professor Rahul Roychoudhuri ved Department of Pathology ved University of Cambridge, som ledet arbeidet.
Studier har tidligere observert at kreftpasienter som tar daglig lavdose aspirin har redusert spredning av enkelte kreftformer, som bryst-, tarm- og prostatakreft. Inntil nå var det imidlertid ikke kjent nøyaktig hvordan aspirin kunne forhindre metastaser.
Les også: Å faste kan hjelpe immunsystemet i kampen mot kreft
Studien, publisert i tidsskriftet «Nature», viser at aspirin forhindrer kreftspredning ved å redusere produksjonen av et koaguleringsstoff kalt tromboxan A2 (TXA2), som frigjør T-celler fra undertrykkelse. T-celler er immunceller som kan gjenkjenne og drepe metastatiske kreftceller.
«Det var et Eureka-øyeblikk da vi oppdaget at TXA2 var det molekylære signalet som aktiverer denne undertrykkende effekten på T-celler,» sier Dr. Jie Yang, førsteforfatter av rapporten.
Funnene åpner for muligheten til å utvikle mer målrettede og rimelige behandlinger mot kreftspredning sammenlignet med antistoffbaserte terapier.
Forskerne advarer om at aspirin kan ha alvorlige bivirkninger hos enkelte personer, og kliniske studier pågår for å fastslå hvordan det kan brukes sikkert og effektivt. De anbefaler derfor at folk konsulterer lege før de begynner å ta aspirin, heter det i pressemeldingen.
Hva er kreft?
Kreft er en samlebetegnelse på sykdommer som kjennetegnes av ukontrollert celledeling og vekst av unormale celler. Til forskjell fra normale celler, som vokser, deler seg og dør på en kontrollert måte, fortsetter kreftceller å dele seg og kan invadere omkringliggende vev.
Alle kreftformer begynner i cellene, kroppens grunnleggende byggesteiner. Når DNAet i en celle skades eller endres, produserer den unormale celler som fortsetter å dele seg selv når kroppen ikke trenger dem. Disse cellene danner en masse eller svulst.
Svulster kan være godartede (benigne) eller ondartede (maligne). Godartede svulster vokser ikke inn i andre vev og sprer seg ikke til andre deler av kroppen. Ondartede svulster kan invadere omkringliggende vev og spre seg (metastasere) til andre organer gjennom blodomløpet eller lymfesystemet.
Det finnes over 100 ulike krefttyper, ofte navngitt etter organet eller celletypen de starter i. Vanlige former inkluderer brystkreft, lungekreft, prostatakreft og tarmkreft.
Kreft kan forårsakes av både interne faktorer (genetiske mutasjoner, hormoner, immunforhold) og eksterne faktorer (tobakk, kjemikalier, stråling, infeksjoner). Ofte er det en kombinasjon av flere faktorer over tid som leder til kreftutvikling.
Behandling avhenger av krefttype og stadium, men inkluderer typisk kirurgi, strålebehandling, kjemoterapi, immunterapi eller målrettet behandling.
Denne artikkelen er skrevet ved hjelp av KI.