Belgiske myndigheter har avdekket en omfattende korrupsjonssak som involverer den kinesiske teknologigiganten Huawei og medlemmer av EU-parlamentet.
Ifølge en pressemelding fra den offisielle portalen for Belgias påtalemyndighet gjennomførte belgisk politi 21 razziaer i Brussel, Flandern, Wallonia og Portugal, noe som resulterte i flere arrestasjoner. Ifølge den føderale påtalemyndigheten er de mistenkte involvert i aktiv korrupsjon innen EU-parlamentet, dokumentforfalskning og hvitvasking av penger.
Korrupsjonen, som angivelig har pågått siden 2021, skal ha skjedd under dekke av kommersiell lobbyvirksomhet. Dette inkluderte betalinger for å innta politiske standpunkter og overdådige gaver som mat, reiseutgifter og jevnlige invitasjoner til fotballkamper, alt for å fremme private kommersielle interesser i politiske beslutninger, melder Politico.
Under etterforskningen ble en person arrestert i Frankrike under en europeisk arrestordre. I tillegg har etterforskningsdommeren beordret forsegling av to kontorer i EU-parlamentet knyttet til saken. Parlamentets president er informert om situasjonen.
Myndighetene mistenker at de økonomiske fordelene fra den påståtte korrupsjonen kan ha blitt skjult som konferanseutgifter og overført gjennom mellommenn for å tilsløre deres ulovlige natur.
Dokumenter og gjenstander beslaglagt under razziaene er nå under analyse.
Les også: Sjokkerende avsløring: 100 bønder tiltalt for massiv EU-svindel
Huawei har uttalt at de tar disse anklagene på alvor og vil samarbeide med etterforskningen for å forstå situasjonen fullt ut.
Selskapet understreker sin nulltoleransepolitikk overfor korrupsjon og andre uregelmessigheter, og forplikter seg til å overholde alle gjeldende lover og forskrifter til enhver tid, ifølge Financial Times.
Les også: Massiv bistandssvindel avdekket
Skandalen kommer kort tid etter den såkalte «Qatargate»-saken i 2022, der medlemmer av EU-parlamentet ble anklaget for å ha mottatt bestikkelser fra Qatar, samt en rekke andre korrupsjonssaker tilknyttet EU de siste månedene, som iNyheter har skrevet om.
Disse gjentatte korrupsjonssakene setter EU-parlamentets integritet og omdømme på spill, og understreker behovet for strengere etiske retningslinjer og transparens i institusjonen.
Les også: 22 arrestert i Tsjekkia for korrupsjon med EU-midler