Russerne oppfordres til å forlate landet så snart som mulig

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 17. april 2023 | 12:12

Russere i vernepliktsalder vil heretter finne det vanskeligere å unnslippe militærtjeneste.

I Russland intensiveres spekulasjonene om at en ny mobiliseringsbølge kan være på vei.

Årsaken er en ny lov som president Vladimir Putin signerte fredag, og som vil gjøre det lettere for militæret å kalle inn vernepliktige i fremtiden.

Men Kreml avviser at en ny mobilisering er på trappene.

Tidligere regler krevde at innkallingspapirer måtte leveres personlig, og mange unge russere har klart å rømme ved å nekte å ta imot papirene eller ved å flykte fra landet.

Men med lovendringen kan innkallingen gjøres elektronisk, slik at en russer nå anses å ha blitt innkalt fra det øyeblikket myndighetene sender innkallingen.

Vernepliktige får et forbudt mot å forlate landet og plikter å rapportere til et rekrutteringskontor så snart som mulig.

Dersom dette ikke gjøres innen 20 dager, vil den vernepliktige nå sanksjoneres – blant annet ved å miste retten til å kjøre bil, handle eiendom, ta opp lån eller arbeide som selvstendig næringsdrivende, ifølge dansk TV 2.

Det elektroniske registeret ikke ville være fullt operativt før høsten, ifølge Russlands minister for digital utvikling, Maksut Shadayev.

Men hvis en vil unngå å bli innkalt, er oppfordringen fra den russiske menneskerettighetsgruppen First Chamber klar:

– Det overordnede rådet er å forlate landet så snart som mulig, sier styreleder Ivan Pavlov til Current Time.

Den russiske menneskerettighetsaktivisten råder sine landsmenn til ikke å møte opp på militærregistrerings- og innmeldingskontorene under noen omstendigheter.

Selv de som kanskje tror at de kan unnslippe militærtjeneste av medisinske årsaker, bør ikke dukke opp, advarer Ivan Pavlov.

Den nye loven ble vedtatt i den russiske statsdumaen tirsdag på rekordtid. Her uttrykte lederen av statsdumaens forsvarskomité, Andrei Kartapolov, at lovendringen vil sikre mer rettferdighet i det russiske samfunnet.

Putin møter Kinas forsvarsminister i Moskva: – Vi har veldig sterke bånd

mest lest