Putin og Xi Jinping roser «den nye æraen»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 17. mai 2024 | 07:24

Vladimir Putins statsbesøk i Kina har, ifølge statsledernes egne ord, innledet en «ny æra» i forholdet mellom de to stormaktene.

Besøket avsluttes med pomp og prakt på den røde løperen i Harbin, Heilongjiang-provinsen, som markerer de langvarige handels- og kulturelle båndene mellom landene.

Under besøket undertegnet Putin og Xi Jinping en felles erklæring som hyllet den «nye æraen», som skal styrke forholdet mellom landene som en motvekt til USA på flere sikkerhets- og økonomiområder, samt fremme et felles globalt syn.

Xi understreket betydningen av det tette forholdet og uttrykte vilje til å samarbeide for utvikling og rettferdighet i verden.

– Kinas og Russlands forhold i dag er hardt opparbeidet, og begge parter må verdsette og pleie det, sa Xi til Putin, ifølge Reuters.

Observatører la merke til den uvanlig vennlige atmosfæren mellom de normalt reserverte statsoverhodene, som inkluderte flere omfavnelser under besøket.

Ifølge en lederartikkel publisert fredag i Kinas statsstyrte avis Global Times, har forholdet mellom Russland og Kina utviklet seg til et mønster av fredelig sameksistens og gjensidig fordelaktig samarbeid mellom store nasjoner. Dette samarbeidet bidrar til regional og global fred, stabilitet og økonomisk fremgang.

Isolasjonen Russland opplever fra andre land har bidratt til å øke handelen med Kina. I fjor økte handelen med 26,3% og nådde en ny rekord på 240,1 milliarder dollar, ifølge kinesiske tolldata. Til tross for vestlige sanksjoner har Russland nå tatt over Saudi-Arabia som Kinas største leverandør av råolje, med forsendelser som økte med over 24%.

USA hevder at Kina hjelper Russlands krigsinnsats ved å tilby droneteknologi og missiler, satellittbilder og maskinverktøy, selv om Kina hevder de ikke har levert våpen til noen av partene.

mest lest