Gråtkvalt Per Orderud: – Ikke til å tro

Avatar photo
Publisert 17. juni 2024 | 15:17

Etter seks år med venting har Per og Veronica Orderud fått svar. En av norgeshistoriens mest omtalte drapssaker skal ikke behandles på nytt.

– Jeg syns det er helt ubegripelig. Jeg forstår ikke at man kunne si nei, men jeg er ikke overrasket, sier en gråtkvalt Per Orderud til NRK mandag.

Men han vil ikke gi seg nå.

– Det er som Tore sier, vi kommer ikke til å gi oss uansett, sier Per Orderud.

Gjenopptakelseskommisjonen har kommet frem til at de nye bevisene og opplysningene som er framkommet ikke er sterke nok til å kunne påvirke utfallet, og at det ikke finnes prosessuelle omstendigheter som tilsier at saken skal gjenåpnes. Det skjer etter seks år med undersøkelser.

Orderud-saken handler om ekteparet Marie (83) og Kristian Orderud (80) og datteren Anne Orderud Paust (47) som ble skutt og drept på Orderud gård i Sørum kommune i Akershus i 1999.

Sønnen i familien, Per Orderud, ble siktet for trippeldrapet sammen med kona Veronica og søsteren hennes Kristin Kirkemo, samt Kirkemos ekskjæreste Lars Grønnerød. Politiet mener en krangel om hvem som skulle eie gården er motivet for drapene.

Per, Veronica og Kristin ble dømt til 21 års fengsel i 2001 for drap eller å ha medvirket til drap. Grønnerud fikk to og et halvt år fengsel for drap eller medvirkning til dette.

Ingen er dømt for faktisk å ha utført drapene.

Per og Veronica mener de er uskyldige, og ansatte i 2006 en privatetterforsker for å gå gjennom saken. I 2018 ba de om at saken tas opp igjen, og viste til nye funn og alternative teorier.

mest lest