Den siste rapporten fra Stockholms internasjonale fredsforskningsinstitutt (SIPRI) avslører en økning i både antall og typer atomvåpen under utvikling.
Dette fremkommer i SIPRI Yearbook 2024, som gir en årlig vurdering av tilstanden for våpen, nedrustning og internasjonal sikkerhet.
De ni atomvåpenmaktene – USA, Russland, Storbritannia, Frankrike, Kina, India, Pakistan, Nord-Korea og Israel – fortsatte å modernisere sine atomarsenaler i 2023. Totalt antas det at det finnes 12 121 atomstridshoder globalt i januar 2024, hvorav 9 585 er i militære lagre klare for bruk. Av disse er rundt 3 904 utplassert med missiler og fly, en økning på 60 fra januar 2023, mens resten er lagret sentralt. Omtrent 2 100 av de utplasserte stridshodene er i høy beredskap på ballistiske missiler, hovedsakelig tilhørende Russland og USA, men også Kina antas nå å ha noen stridshoder i høy beredskap, ifølge rapporten.
Global utvikling og bekymringer
SIPRI-direktør Dan Smith uttrykker bekymring over den økende mengden operative atomvåpen.
– Selv om det globale totale antallet atomstridshoder fortsetter å synke etter hvert som våpen fra den kalde krigen demonteres, ser vi dessverre en årlig økning i antall operative atomstridshoder. Denne trenden vil sannsynligvis fortsette og akselerere i årene som kommer.
– Vi er nå inne i en av de farligste periodene i menneskehetens historie, sier Dan Smith. «Det er mange kilder til ustabilitet – politiske rivaliseringer, økonomiske ulikheter, økologiske forstyrrelser, et akselererende våpenkappløp. Avgrunnen lokker, og det er på tide at stormaktene trekker seg tilbake og reflekterer. Helst sammen.»
India, Pakistan og Nord-Korea jobber med å utvikle evnen til å utplassere flere stridshoder på ballistiske missiler, noe som kan føre til en rask økning i antall utplasserte stridshoder og en økt trussel om ødeleggelse av flere mål.
Russland og USA dominerer
Russland og USA besitter nesten 90 % av verdens atomvåpen. Deres militære lagre synes å ha holdt seg relativt stabile i 2023, selv om Russland antas å ha utplassert rundt 36 flere stridshoder enn i januar 2023. Åpenheten rundt atomstyrker har blitt redusert i begge land etter Russlands invasjon av Ukraina i februar 2022, noe som har økt debattene om atomdelingsarrangementer.
I tillegg til sine militære lagre, har både Russland og USA over 1 200 stridshoder som er trukket tilbake fra tjeneste og gradvis demonteres.
Kinas raske vekst
SIPRI anslår at størrelsen på Kinas atomvåpenarsenal økte fra 410 stridshoder i januar 2023 til 500 i januar 2024, og forventes å fortsette å vokse. Kina kan nå for første gang ha et lite antall stridshoder utplassert på missiler i fredstid. Avhengig av hvordan Kina strukturerer sine styrker, kan landet potensielt ha like mange interkontinentale ballistiske missiler som enten Russland eller USA innen tiåret er omme.
Øvrige atommakter
Storbritannia forventes å øke sitt atomvåpenarsenal som følge av en regjeringserklæring fra 2021 om å heve grensen fra 225 til 260 stridshoder. Frankrike fortsetter å utvikle en tredje generasjons atomdrevet ballistisk missilubåt og en ny luftbåren kryssermissil.
India og Pakistan utvidet begge sine atomarsenaler i 2023, og Nord-Korea, som prioriterer sitt militære atomprogram, anslås nå å ha rundt 50 stridshoder med tilstrekkelig fissilt materiale til å nå opptil 90 stridshoder. Selv om Nord-Korea ikke gjennomførte noen atomprøvesprengninger i 2023, fullførte landet utviklingen av minst to typer landangrepskryssermissiler designet for å levere atomvåpen.
Israel, som ikke offentlig anerkjenner å ha atomvåpen, antas også å modernisere sitt atomvåpenarsenal og oppgraderer sin plutoniumproduksjonsreaktor på Dimona.
SIPRI-rapporten gir en dyster påminnelse om den økende kompleksiteten og farene i den globale atomvåpenkappløpet.