«Big Short»-investoren satser milliarder på et gigantisk «krakk»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 17. august 2023 | 06:13

Michael Burry, «Big Short»-investoren som ble berømt for å forutsi den episke kollapsen av boligmarkedet i 2008, har satset mer enn 1,6 milliarder dollar på et stort krakk på Wall Street.

Det tilsvarer 17 milliarder norske kroner.

Hvis du har sett filmen ‘The Big Short‘, så er navnet Michael Burry kjent.

Investoren, spilt av Christian Bale, er kjent som en av få som spådde finanskrisen i 2008, der han profitterte på å vedde mot det amerikanske boligmarkedet før det sprakk.

Nå er Michael Burry igjen overskriftene i flere internasjonale medier.

Årsaken er dokumenter fra US Securities and Exchange Commission (SEC) som ble offentliggjort mandag, som viser at per 30. juni hadde storinvestoren 93 prosent av fondets portefølje festet på det faktum at markedene Nasdaq og S&P vil falle. Et veddemål verdt 1,6 milliarder dollar, skriver CNN.

Men Burry ser ut til å ha vaklet på aksjevalgene sine i år. I januar tvitret han en kryptisk melding til sine 1,4 millioner følgere. «Selg», skrev han. Men i slutten av mars trakk han seg. «Det var feil av meg å si selg», skrev han.

Udødeliggjort av Hollywood

Michael Burry er den eneste av de fire investorene som dukker opp i boken «The Big Short» – senere filmatisert – med eget navn.

En fortelling som beskriver hvordan Burry oppdager at det amerikanske boligmarkedet er basert på subprime-boliglån. Et høyrisikolån som er ekstremt volatilt.

På denne bakgrunn spår han at markedet vil kollapse når rentene stiger. En spådom han er veldig alene om, fordi markedet inn mot finanskrisen er preget av en ukuelig optimisme. Michael Burry bruker sin kunnskap til å vedde mot markedet, noe som tjener ham milliarder når markedet kollapser.

Historien katapulterte Michael Burry inn i investorscenen, hvor han siden har vært et fremtredende navn. Og fortellingen om investoren endte opp med å vinne en Oscar.

mest lest