Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.
Vindkraft er og blir omstridt i Norge. Men trenger vi egentlig vindkraft i vannkraftlandet Norge? Eller må vi nordmenn bare akseptere at sårbar natur bygges ned med svære turbiner i fjellheimen.
Det finnes ikke noe som kan stå seg over tid ved å si at vindkraft er fornybart. Det er kansje fornybart om du fjerner alle innsatsfaktorene. Vindturbiner er å anse som store industrimaskiner som krever store terrenginngrep samt et enormt ressursforbruk av betong, stål, olje og glykol. I følge Teknisk ukeblad går det med 2500 tonn betong og 150 tonn stål til et tradisjonelt betongfundament til en 7 MWh turbin. Følgelig går det også med 1500 liter olje og 450 liter glykol til kjølesystemer.
For at vindkraft skal fungere må man ha tilgjengelig balansekraft, som sikrer at vi har kraft når det ikke blåser.
Så hvorfor skal vi ha vindkraft i Norge?
Etter at Energiloven ble opprettet i 1990 så har markedskreftene fått frie tøyler, og strøm kan prises som en handelsvare, akkurat som pizza eller brus. Strøm er å anse som en samfunnskritisk vare som alle trenger, og må være strengt regulert. Nå settes strømprisen av europeiske kraftbørser. Norsk vannkraft selges for småpenger til de store kraftkrevende aktørene, og vanlige folk loppes for penger av strømselskapene. Strømstøtten er bare plaster på kreft i et dysfunksjonelt kraftmarked.
Vindkraft skaper en tilleggsnæring som Norge ikke trenger, da Norge historisk har hatt nok og rimelig kraft tilgjengelig. Vindturbiner skal være en del av løsningen i det grønne skiftet, men skaper i stedet kraftmangel og skyhøye strømpriser.
Det snakkes svært lite om antall fugler som blir drept av vindturbiner, men i følge internasjonale studier mener Naturvårdsverket at det dør mellom 5-10 fugler per turbin i året. I Norge finnes det ikke tall eller statistikk på dette. I følge Energifakta Norge var det pr. 2023 65 vindkraftverk i Norge med til sammen 1392 turbiner.
Vindkraft er omstridt, det så vi i Fosen-saken, der Støre og Åsland måtte stå frem og forsvare staten. Hvorfor var det ikke noen fra Fosen vind som tok den jobben? Her opererer staten på vegne av vindbaronene, som selv stikker hodet i sanden så fort det blir bråk.
Når vi nå vet så mye om vindkraft, hvorfor skal staten på død og liv tvinge gjennom vindkraft mot folk og naturen sin vilje?
Vi har dessverre ikke mye vi skulle sagt. Dersom Fornybardirektivet blir vedtatt i august kan vi si farvel til urørt natur. I et av punktene vil EU at konsesjonsbehandling av vindkraft skal hurtigbehandles, som i praksis betyr at energidepartementet overtar råderetten over lokal natur fra kommunene. Det hoppes bukk over konsekvensutredninger slik at konsesjonstiden kan bli 1 år, i stedet for 6-7 år.
Norge trenger ikke vindkraft dersom vannkraften oppgraderes, og kraften ikke sløses bort på datasenter eller batterifabrikker som kun er energislukere. Norge har kraft nok om den disponeres rett. Men om vi allikevel skulle trenge mer kraft, kan vi få det ved å oppgradere vannkraftverkene. Vannkraftpotensialet i Norge er enormt. NVE anslår et teknisk og økonomisk potensiale på 216 TWh, iberegnet det vi har bygget ut fra før, og at det er mulig å hente ut 6-8 TWh ved oppgradering av dagens kraftverk. Vannkraft er den dominerende kraften i den norske kraftproduksjonen, og utgjorde 91,5 prosent av den totale produksjonen på 157 TWh i 2021, mens vindkraft og varme utgjorde 7,5 og 1 prosent.
Et annet spørsmål som reiser seg er hvem som eier alle vindkraftverkene i Norge?
I følge Nrk eier utenlandske selskaper 67 % av alle vindkraftverk i Norge. Dette er selskaper som ikke har til hensikt å gi deg billigere strøm. Sett i lys av all ressursbruk, kan ikke vindkraft ses på som noe annet en svindel med statlige penger som inngangsbillett, for grådige vindkraftselskaper. Disse har kun som målsetning å gi deg dyrere strøm.
Det er to faktorer som spiller en vesentlig rolle for at vindkraft skal fungere: at det blåser passe mye og at strømprisen blir høy nok, slik at det blir lønnsomt for vindkraftmafiaen å investere.
Sett i lyset av det grønne skiftet, er vindkraft helt unødvendig i Norge som har verdens reneste kraft med vannet vårt. Norske politikere har dessverre ført et slag i luften på bekostning av naturen. Vindkraft er symbolpolitikk av verste sort, for å vise at vi tar det grønne skiftet på alvor. Men sannheten kommer om noen år med påfølgende miljøproblemer som håndtering av tusenvis av tonn med spesialavfall fra vindturbinene som per nå ikke kan gjenvinnes.
Norsk natur forvaltes best av lokale myndigheter. Vindkraft bør forbys i norsk natur- i hvertfall om man er opptatt av miljøhensyn!
iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal
Politikerne gir penger til utlendinger og glemmer egne innbyggere