Conrad Myrland, leder for organisasjonen Med Israel for Fred (MIFF), lanserte sin nye bok «Opplært til fordommer» onsdag kveld på Arendalsuka. Den kaster lys på skjev dekning av Israel, islam og konflikten i Midtøsten i norsk skolepensum.
De siste fem årene har MIFF analysert hva 13 læreverk skriver om Israel-relaterte spørsmål. Myrlands konklusjon er at omtalen av Israel føyer seg inn i et generelt mønster i norske historiebøker, hvor det fremmes en konsekvent anti-vestlig holdning.
Til iNyheter forteller Myrland at han har oppdaget at mange feil går igjen hos de ulike forlagene. I boken hans rettes det blant annet kritikk mot norske pensumbøker for å bruke ord som «massakrering, nedslakting, utryddelse og folkemord» om vestlige land, mens det brukes ord som «erobringer» eller «overtakelser» i omtale av den islamske verden.
Det påpekes og i boken at konflikter Israel er involvert i, får mange ganger større oppmerksomhet enn konflikter som koster ti, hundre og tusen ganger flere mennesker livet. Islam fremstilles i læreverkene på uriktig vis som en tolerant religion, og jødenes historie i arabiske land skjønnmales. En rekke andre feil, mangler på nyanse, og misledende tekster løftes frem i Myrlands nye bok.
– Da jeg gikk gjennom læreverkene tidligere i år, tenkte jeg at dette er så viktig at de bør komme ut som bok. Når man ser på hvor systematisk ensidigheten er, bidrar man til å skape negative holdninger til den jødiske staten. Man problematiserer den israelske statsdannelsen til forskjell fra alle de andre nasjonalstaten som ble opprettet i kjølevannet av andre verdenskrig, sier MIFF-lederen til iNyheter.
I boken argumenteres det for at norske skolebokforfattere har en veldig kritisk holdning til vestlig kultur.
– Hvorfor er det slik tror du?
– Jeg tror forfatterne håper at andre kulturer skal bli forstått, og at de ikke ønsker å tegne dem i et alt for negativt lys. Så går man kanskje litt for langt i den retning, sier Myrland til iNyheter.
Han opplever at det finnes én standard for islam, og en annen for Israel.
– Når det kommer til Israel, forsvinner forsiktighetshensynene, og det oppstår sverting. Det listes opp en rekke argumenter og anklager mot israel, mens israels beste svar og motargumenter ikke kommer frem i noe tilnærmet samme grad.
Myrland tror at denne skjevheten kan bidra til å gjøre det vanskeligere å være jøde i Norge.
– Det er nettopp dette som er hovedgrunnen til at vi gjør denne analysen. Det negative synet mange har på Israel renner for ofte over på jødene, sier han.
Myrland skriver i boken at bare to av 12 verk han har analysert, omtaler den islamistisk motiverte motstanden mot Israel som en jødisk stat.
– Snarere er det flere verk som erklærer at konflikten ikke er religiøs. De hevder i stedet at den handler om land. Hamas blir bare nevnt i 5 av 12 verk, og 11 av 12 verk unnlater å nevne Irans forhold til Israel, og norske elever blir dermed ikke kjent med ayatollahenes mål om å utslette Israel.
Det at den religiøse motivasjonen blant islamister ikke tas opp, tror Myrland kommer av et ønske om å skjønnmale den islamske kulturen som israel er omgitt av.
– Samfunnsviter Cecilie Hellestveit sa noe fornuftig under en debatt her på Arendalsuka. «Ingen av oss har rett til å definere om en konflikt er religiøs eller ikke. Ulike parter har ulike grad av religiøs forankrig,» sa hun. Derfor er det å erklære motstanden mot Israel som ikke-religiøs, fullstendig uprofessjonelt, sier MIFF-lederen.
Viktigheten og betydningen den israelske staten har for jødene blir også løftet frem.
«Opplært til fordommer» ble lansert denne uken. Boken er på 144 sider, og kan kjøpes for 298 kroner på MIFFs nettsider.