Kronprinsen uttaler seg om Durek Verrett: – Et vanskelig tema

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 17. oktober 2022 | 15:52

Prinsesse Märtha Louises forlovede, amerikanske Durek Verrett har skapt mye overskrifter i Norge.

I et innlegg på Instagram fra 2021 som nå er slettet, hevdet han å være mer enn et vanlig menneske, snarer en blandingsart mellom reptil og stjernebilde Andromeda. Han mener seg å ha helbredende egenskaper og har solgt amuletter til 2000 kroner som skal kurere Covid.

Norske medier har gitt sjamanen massiv oppmerksomhet, og mange nordmenn har vendt seg mot ham og dermed hans forlovede, prinsessen.

En undersøkelse gjennomført av Norstat for NRK i september, viste at over halvparten av de spurte mente prinsesse Märtha Louise må slutte å representere kongehuset.

Bare 13 prosent var positive til at prinsessen har offisielle oppdrag på vegne av kongehuset.

Tidligere uttalte kongeparet at det skulle «ta en prat» med Verrett.

Nå har NRK også snakket med kronprinsen om den betente familiesaken, som også er en institusjonell sak i og med monarkiet.

– Dette er et tema som jeg synes er litt vanskelig, sier kronprins Haakon.

– Veldig ansvar

– På den ene siden har jo søsteren min forlovet seg, og Durek Verrett har jeg blitt kjent med og synes det er hyggelig å være sammen med ham, jeg har vært sammen med ham i mange anledninger. Og jeg vil gjerne at han skal føle seg velkommen i vår familie, sier kronprinsen.

Kronprinsen er åpenbart ukomfortabel og veier ordene på alle mulige vekter. Her er familiehensyn og nasjonens krav ikke nødvendigvis forenlige. Noen rask avklaring lover han ikke.

– Samtidig føler jeg et veldig ansvar for institusjonen, og jeg – og vi – har selvfølgelig lagt merke til at noe av det som er blitt sagt og gjort, har skapt en del diskusjon og vært kontroversielt. Det må vi snakke om og finne ut av. Det er det vi prøver å gjøre nå når vi har denne prosessen, der vi prøver å finne en god vei fremover. Samtidig som vi får med oss følelsene og tenker på de forskjellige aspektene, så det kommer nok til å ta noe mer tid, sier han.

Kong Harald om Durek: – Det er kulturkollisjon vi merker nå

mest lest