Advarer Støre: – Da flytter jeg til Sveits

Avatar photo
Publisert 17. desember 2023 | 15:19

Aksjemegler og mangemillionær Jan Petter Sissener (69) mener regjeringen er til å klandre for den svake kronen. Blir det fire nye år med Arbeiderpartiet i førersetet, flytter han til Sveits.

Den norske kronen har tapt seg veldig det siste året. Natt til torsdag kostet én euro 11,8 norske kroner, ifølge Norges Bank. For én dollar må man ut med 10,9 kroner. Bare i år har den norske kronen svekket seg 10 prosent mot den svenske.

Ekspertene sliter med å forklare hvorfor kronen er uvanlig svak akkurat nå, men Sissener mener det er åpenbart:

– En av årsakene til at kronen har falt er at tilliten til Norge og norsk næringspolitikk er lik null. Vi er blitt et mindre attraktivt land å investere i. Utenlandske investorer frykter en «politisk risiko» i Norge, på grunn av forverrede rammevilkår, sier forvalteren til Nettavisen.

Han forklarer at for risikoadverse utenlandske investorer, er det veldig begrenset hva de store pengene uten risiko kan kjøpe.

– Den økonomiske politikken regjeringen fører er årsaken til at så mange av dem sitter på gjerdet, sier han.

Sissener hevder tilbakemeldingene han får fra utenlandske investorer, er at man ikke vet hva som kommer av skatter og avgifter, og at det derfor blir mindre attraktivt.

Mangemillionæren mener det ville vært en god løsning å binde den norske kronen til euro, eller utstede masse statsgjeld som kan puttes inn i Norges Bank Investment Management (NBIM).

Vil ta med seg virksomheten og flytte til Sveits

Etter at Arbeiderpartiet og Senterpartiet gikk i regjering med støtte fra SV, har det blitt ført en økonomisk politikk som har medvirket til at flere titalls ressurssterke nordmenn har flyttet fra Norge til Sveits.

Sissener peker på flere hovedårsaker til at rike nordmenn velger å flytte til Sveits. Ønsket fra regjeringen om å fase ut oljen og formuesskatt og utbytteskatt er viktige faktorer som spiller inn. Men den viktigst faktoren av alle, er den svake kronen, mener Sissener.

For ham personlig vil stortingsvalget i 2025 bli avgjørende for om han velger å ta meg seg virksomheten sin og melde flytting til Sveits.

– I femten år har den norske staten brukt penger som fulle sjømenn. Nå som vi skal fase ut oljen må vi huske at Norge uten olje i realiteten er et fattig industriland, sier Sissener, og fortsetter:

– Blir det fire år til med Støre og co., da flytter jeg. Da vil den ordentlige «rikingflukten» og humankapitalflukten begynne. Køen ut av Norge vil bli lang, advarer han.

mest lest