Hordaland tingrett har gitt Vestland INP medhold i striden med sentralstyret i Industri- og Næringspartiet (INP). Retten slår fast at partiledelsen ikke har myndighet til å oppløse fylkesstyret eller ekskludere medlemmer uten å følge partiets vedtektsfestede regler.
– Vi er fornøyde med kjennelsen og ser frem til å fortsette vårt arbeid for partiet og medlemmene, uttaler fylkesleder Thomas Hellevang i en pressemelding.
Konflikten mellom sentralstyret og Vestland INP har eskalert gjennom høsten. Bakgrunnen er sentralstyrets beslutning i september om å oppløse fylkesstyret og ekskludere to av dets medlemmer, Thomas Hellevang og Bjarte Helland.
Sentralstyret begrunnet avgjørelsen med varsler om trusler, samarbeidsproblemer og forsøk på å skade partiets omdømme.
Vestland INP reagerte kraftig og hevdet at oppløsningen var grunnløs og i strid med partiets vedtekter. De mente sentralstyret gikk ut over sine fullmakter og brukte makt uten demokratisk forankring.
Det anklages at sentralstyret ville fjerne lovlig og demokratisk valgte representanter som de så på som «bråkmakere», fordi de var politisk og/eller organisatorisk uenig med ledelsen.
Krever politisk løsning
– Dagens kjennelse slår fast at sentralstyret ikke fritt kan ekskludere medlemmer og omgå vedtektsfestede prosedyrer for valg av fylkesstyrer, sier advokatfullmektig Mathias Helseth fra Elden Advokatfirma, som representerte Vestland INP.
Retten har nå konkludert med at sentralstyrets beslutning er ugyldig, og INP dømmes til å dekke sakskostnadene for Vestland INP. Dommen gir fylkesstyret rett til å fortsette sitt arbeid som lovlig valgt styre.
Hellevang peker på behovet for dialog fremover:
– Konflikten i INP må løses politisk, og ikke gjennom å kaste ut medlemmer som er uenige med ledelsen, slår Helseth fast.
Les også: INP oppløser fylkesstyret i Vestland og ekskluderer to medlemmer
Politisk bakteppe
Den interne uroen har sine røtter i lederstriden tidligere i år, der Ann Jorun Hillersøy ble valgt som partileder til tross for motstand fra eget fylkeslag. Siden har Vestland INP vært en bastion for misnøye mot partiets sentrale ledelse, noe som toppet seg med mistillitsforslag fra 17 lokallag i oktober.
Vestland var av de fylkene iNP gjorde det best i lokalvalgene i 2023. Partiet fikk hele 6,1 prosent av stemmene i fylket mot 3,0 nasjonalt.
Sentralstyret har imidlertid avvist anklager om udemokratisk håndtering og hevder at konflikten er drevet av en liten gruppe som ønsker å svekke partiet.
– Vi ser en liten gruppe som forsøker å svekke partiet, men flertallet jobber hardt for å føre Norges beste politikk frem mot valget i 2025, uttalte en talsperson fra sentralstyret tidligere.
Nå er det derimot besluttet i rettsvesenet at sentralstyret faktisk har drevet udemokratisk.
Les også: Vestland INP vil fortsette til tross for melding om nedleggelse
Fremover: Fortsatt splittelse i partiet?
Dommen kan gi fylkeslaget økt styrke internt i partiet, men konflikten har allerede etterlatt dype sår. INP har opplevd en betydelig tilbakegang på meningsmålingene, og veien frem mot lokalvalget i 2025 blir utfordrende.
I desember 2023 lå INP like under sperregrenset med et gjennomsnitt på 3,9 prosent fordelt på 7 individuelle nasjonalt representative meningsmålinger. Flere av disse målingene hadde dem inne med mellom 2 til 8 mandater, enten innenfor sperregrensen eller på direktemandat.
Siden den gang er partiet redusert til fattige 1 prosent blank fordelt på 4 målinger nå i desember 2024, viser Pollofpolls« oversikt.
De er også en partileder mindre, med Owe Ingemann Waltherzøe som i januar meldte seg ut og stiftet partiet DNI.
Med domstolens kjennelse i ryggen kan Vestland INP nå gjenoppta sitt arbeid – denne gang ved å måtte følge deres egne interne lover og regler. Spørsmålet er om partiet sentralt og fylkeslaget klarer å finne en felles vei videre, eller om sårene allerede er for dype til å leges.