Tidligere Listhaug-rådgiver risikerer 11 måneder i fengsel

Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 17. desember 2024 | 13:06

Espen Teigen, tidligere politisk rådgiver for Sylvi Listhaug og nå journalist i Document.no, har erkjent å ha svindlet til seg en pendlerbolig mens han arbeidet i regjeringen. Aktor ber om 11 måneders fengsel for grovt bedrageri.

– Jeg gjorde det for at jeg skulle få pendlerbolig. Jeg erkjenner at jeg ikke skulle gjort det, sa Teigen i Oslo tingrett tirsdag ifølge Aftenposten, som rapporterer fra salen.

Teigen skal åpent innrømmet å ha oppgitt falsk adresse for å få tilgang til en pendlerbolig han ikke hadde krav på.

Som politisk rådgiver i Justisdepartementet fra 2016 til 2018 oppga Teigen at han bodde hos en kamerat i Trøndelag, over 40 kilometer fra Oslo. Dette ga ham rett til pendlerbolig finansiert av skattebetalerne, men under rettssaken innrømmet han at adressen var oppgitt kun for å sikre boligen.

Det var statsministerens kontor som anmeldte saken til politiet, noe de gjorde som følge av at Skatteetaten startet egne undersøkelser – iverksatt etter avsløringer i media om mulig fusk blant en rekke profilerte politikere.

Ifølge tiltalen sparte Teigen 395.411 kroner i perioden. Han hevder imidlertid å ha betalt tilbake tilsvarende beløp etter krav fra Skatteetaten.

Aktor: Ingen stor strafferabatt

Statsadvokat Susanne Åsheim Ihlebæk, som er aktor i saken, påpekte at Teigen i to tidligere avhør løy om boligforholdet. Først i et tredje avhør valgte han å legge kortene på bordet. Derfor mener aktor at innrømmelsen kom for sent til å gi betydelig strafferabatt.

Teigen har over en legre periode nektet straffeskyld.

Videre var det ifølge Teigen en helt vanlig sak for politikere å få gratis pendlerbolig man ikke egentlig hadde krav på. Det var ukontrollert og «en selvfølge».

Han mener det er snakk om en «ukultur» i politiske kretser.

Selv mente han at han ikke hadde svindlet noen før saken gikk opp i media, til tross for at pendlerboligene er finansiert av skattebetalerne.

Støtte fra arbeidsgiver

Etter en periode som journalist for Nettavisen, er han nå ansatt i Document.no. Teigen måtte stå i nok en mediestorm da det kom frem at han skyldte penger til personer han brukte som kilder.

Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum kalte situasjonen «uakseptabel», og situasjonen skal ha brutt flere punkter i Vær Varsom-plakaten om uavhengighet og integritet. Teigen avsluttet med umiddelbar virkning i Nettavisen før saken brøt i media.

Teigen får imidlertid støtte fra sin nåværende arbeidsgiver, ifølge Aftenposten.

Redaktør Hans Rustad sa i retten at Teigens stilling er trygg inntil videre, men ville ikke kommentere saken ytterligere før dommen er klar. Ifølge Rustad la Teigen kortene på bordet før han ble ansatt.

– Vi støtter Espen og hans jobb hos oss er trygg, sier Rustad til Journalisten.

Les også: Document-journalist anmeldt for hatefulle ytringer

Teigen: – Mange har gjort verre ting

Under rettssaken uttrykte Teigen frustrasjon over å være den eneste som er tiltalt i forbindelse med pendlerbolig-skandalen.

– Jeg synes det er trist at det er bare jeg som sitter igjen når det er mange som har gjort like eller i mine øyne enda verre ting – som har hatt mer sentrale posisjoner enn den jeg har hatt, uttalete Teigen.

Samtidig tok han ansvar for handlingene sine og uttrykte anger over konsekvensene saken har hatt for hans nærmeste, inkludert enken til en avdød kamerat han involverte i forklaringen.

Aktor ber om 11 måneder ubetinget fengsel for grovt bedrageri, ifølge Aftenposten. Dommen i saken er ventet om kort tid.

Les også: Skatteklager og tilståelser i pendlerboligskandalen

Omfattende fusk

Pendlerboligskandalen handlet oppsummert om misbruk, ofte med overlegg, av statlige pendlerboliger som tilbys skattefinansiert til stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer med bosted utenfor Oslo. Disse boligene er ment som et skattefritt frynsegode for folkevalgte som bor mer enn 40 kilometer unna Stortinget.

Avsløringene fikk konsekvenser for en rekke fremtredende politikere. Deriblant KrF-leder Kjell Ingolf, som gikk av som statsråd og partileder, Eva Kristin Hansen trakk seg som stortingspresident, og Hadia Tajik forlot sine verv som statsråd og nestleder i Arbeiderpartiet.

Etterforskning viste at både Stortinget og Statsministerens kontor hadde feiltolket skattereglene, noe som førte til krav om tilleggsskatt for 45 politikere for perioden 2017–2020. Selv om påtalemyndigheten henla sakene i desember 2022, var skandalen en vekker for hvordan økonomiske goder for folkevalgte forvaltes.

Ifølge VG er det 38 nåværende og tidligere stortingspolitikere som har fått varsel om skattesmell. Mange av disse sakene har kommet utenfor medias søkelys, mens andre har fått betydelig fokus.

Skatteklagenemnda har imidlertid nylig konkludert i favør av flere stortingspolitikere som ble ilagt betydelige skattekrav for pendlerboliger. Dette inkluderer blant annet politikere som leide ut deler av sine private boliger mens de bodde i pendlerboliger på statens regning.

Saken oppdateres.

mest lest